Mainos

Venäjä katkaisee Georgian liikenneyhteydet

Kriisi Georgian ja Venäjän välillä leimahti, kun Georgiassa pidätettiin venäläisiä tiedustelu-upseereita vakoilusta epäiltyinä. Venäjä on vetänyt diplomaattinsa maasta ja lopettanut viisumien myöntämisen georgialaisille.

Venäjän saartotoimet uhkaavat ajaa Georgian ahdinkoon, sillä maan talous on riippuvainen varsinkin energiantuonnista ja rahalähetyksistä. Venäjällä työskentelee satojatuhansia georgialaisia, ja heidän lähettämänsä rahat tuovat lähes viidenneksen maan bruttokansantuotteesta.

Saarto katkaisee huomenna maa-, laiva- ja lentoyhteydet Venäjän ja Georgian välillä, kertoivat venäläisviranomaiset. Lisäksi Venäjän posti lopettaa lähetysten toimittamisen ja rahan välittämisen Georgiaan. Rahaliikenne saattaa katketa myöhemmin kokonaan, sillä Venäjän parlamentti ryhtyi suunnittelemaan pankkisiirtojen keskeyttämistä.

Kriisi sai alkunsa viime viikolla, kun Georgia pidätti neljä venäläisupseeria epäiltyinä vakoilusta. Suhteet eivät kohentuneet, vaikka Georgia vapautti upseerit tänään. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustajat ottivat upseerit vastaan Tbilisissä järjestetyssä seremoniassa, ja heidät lennätettiin vielä illalla Moskovaan.

Georgian presidentti: Venäjä ylireagoi

Georgian presidentin mielestä Venäjä on ylireagoinut neljän venäläisupseerin pidätykseen Georgiassa. Presidentti Mihail Saakashvili ei myöskään usko, että Venäjä turvautuisi sotatoimiin ratkaistakseen viime viikolla kärjistyneen tilanteen.

- En usko heidän olevan tarpeeksi järjettömiä käyttääkseen sotilasvoimaa, hän sanoi toimittajille myöhään eilen Batumissa.

Eilen Venäjän presidentti Vladimir Putin syytti kovasanaisesti Georgiaa valtioterrorismista ja panttivankien otosta. Tänään sanomalehti Kommersantin nimettömänä haastattelema puolustusministeriön lähde sanoi, että sotilasoperaatiota ei voida sulkea pois.

"Velkoja maksamatta"

Presidentti MSaakashvili vakuutti, että Georgia haluaa hyvät naapurisuhteet.

-Pelisääntöjen pitää muuttua. Neuvostoimperiumia ei enää ole, emmekä me ole kapinoiva kansa, joka nousee keskushallintoa vastaan. Olemme itsenäinen ja vapaa kansakunta, ja meitä pitää kunnioittaa sellaisena, hän muistutti.

Venäjä perusteli saartoaan sillä, että Georgia on jättänyt velkojaan maksamatta ja rikkonut turvamääräyksiä. Moskova on jo aiemmin kutsunut diplomaattinsa kotiin Tbilisistä ja lakannut myöntämästä viisumeja georgialaisille. Maiden välejä ei ole kiristänyt ainoastaan upseerien pidättäminen, vaan Venäjää ovat ärsyttäneet myös muun muassa Georgian aikeet hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä.

Etyj: Yhteydet palautettava

Etyj kehotti tänään Venäjää vastaamaan Georgian yrityksiin kohentaa maiden välejä. Järjestön mielestä liikenneyhteydet pitää palauttaa ennalleen mahdollisimman pian.

Saarto nousi esiin myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin puhelinkeskustelussa. Putin varoitti muita maita rohkaisemasta Georgian "tuhoisaa politiikkaa", kerrottiin Kremlistä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.