Mainos

Venäjä karkottaa 50 amerikkalaisdiplomaattia

Venäjä ilmoitti tänään virallisesti, että neljä yhdysvaltalaista diplomaattia on määrätty poistumaan maasta. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja kertoi myöhemmin, että Venäjä karkottaa lisäksi 46 amerikkalaisdiplomaattia, joiden on lähdettävä Venäjältä viimeistään kesällä.

Kreml

-Venäläiset ilmoittivat meille tänään, että neljä diplomaattiamme on julistettu ei-toivotuiksi henkilöiksi ja että lisäksi eräitä muita kehotetaan poistumaan viimeistään kesällä, Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja sanoi. Edustajan mukaan kesällä karkotettavien diplomaattien määrä on 46.

Presidentti George W. Bushin edustajan mukaan presidentti on saanut tiedon venäläisten karkotuspäätöksestä ja pitää asiaa nyt loppuun käsiteltynä. Venäjän ulkoministeriön mukaan diplomaatit karkotetaan "diplomaattisen asemaan sopimattoman toiminnan tähden" - ilmaisu, jolla diplomaattikielessä tarkoitetaan vakoilua.

Karkotusmääräystä oli osattu odottaa vastatoimena Yhdysvaltain eilen ilmoittamalle 50 venäläisdiplomaatin karkotukselle. Näistä neljän on poistuttava maasta välittömästi, loppujen heinäkuun alkuun mennessä. Edellisen kerran vastaava diplomaattien joukkokarkotus tapahtui vuonna 1986, kun presidentti Ronald Reagan käski 80 venäläisdiplomaatin poistua maasta.

Paluuta kylmään sotaan

Venäjän ulkoministerin Igor Ivanovin mukaan Yhdysvaltain tekemä karkotuspäätös on perusteeton, epäoikeudenmukainen ja luonteeltaan poliittinen teko. Torstai-illan televisiohaastattelussa Ivanov totesi, että karkotuspäätökset ovat paluuta kylmän sodan aikaiseen asetelmaan.

Varaulkoministeri Aleksandr Avdejevin mukaan kyse on siitä, että kahdeksan vuotta vallasta syrjässä olleet republikaanit ajattelevat vanhasta tottumuksesta Yhdysvaltoja ja Venäjää toistensa vihollisina.
-He eivät ole olleet vallassa kahdeksaan vuoteen eivätkä tiedä mistä nyky-Venäjässä on kyse, totesi Avdejev.
Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Venäjä protestoi karkotuksia lopettamalla toistaiseksi terrorismin vastaisen sekä turvallisuusyhteistyön Yhdysvaltain kanssa.

Bush puolusti päätöstään

-

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin mukaan karkotukset olivat välttämättömiä. Hän toivoi kuitenkin voivansa luoda hyvät suhteet Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin, jota hän ei vielä ole henkilökohtaisesti tavannut. Politiikan asiantuntijoiden mukaan karkotuspäätökset kielivät siitä, että Bush aikoo harjoittaa edeltäjäänsä yksiviivaisempaa Venäjän-politiikkaa.

Yhdysvaltalaisten mukaan neljän venäläisdiplomaatin karkottaminen heti liittyy Robert Hanssenin tapaukseen. Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n tutkijana työskennellyt Hanssen pidätettiin marraskuussa epäiltynä salaisten tietojen myymisestä Venäjälle jo 15 vuoden ajan.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.