Mainos

Venäjä jatkaa partiointia Georgian satamakaupungissa

Venäjän asevoimat ilmoittaa jättävänsä joukkojaan partiointitehtäviin Georgialle tärkeään Potin satamakaupunkiin.

Uutistoimistojen mukaan venäläissotilaat ovat partioineet Mustanmeren rannalla sijaitsevan Potin itäisellä sisääntuloväylällä. Potista Senakin kaupunkiin vievälle tielle oli perustettu tarkastuspiste, jossa oli parisenkymmentä venäläissotilasta ja muutamia panssarivaunuja.

Tuhatkunta georgialaista on osoittanut Potissa mieltään venäläisjoukkoja vastaan.

Venäjän pääesikunnan varapäällikkö, kenraali Anatoli Nogovitsin sanoo, ettei partiointi riko Ranskan johdolla solmittua tulitaukosopimusta, vaikka se tapahtuukin niin sanottujen puskurivyöhykkeiden ulkopuolella sijaitsevassa Potissa.

- Pitäisikö meidän istua aidan takana? Mitä hyötyä joukoistamme silloin olisi? tuhahti Nogovitsin Moskovassa.

Venäjä on aiemmin kertonut pitävänsä sotilaitaan rauhanturvatehtävissä Etelä-Ossetian ja Abhasian rajaseudulla sijaitsevilla puskurivyöhykkeillä.

Illalla Ranskan presidentin kanslia kuitenkin ilmoitti Ranskan ja Venäjän sopineen, että Etelä-Ossetian rajaseudulla partioivat venäläisjoukot vaihdetaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoihin.

Myöhemmin Venäjä on kiistänyt tiedon. Kremlin tiedottajan mukaan Venäjä on valmis yhteistyöhön Etyjin kanssa, mutta ei aio vetää rauhanturvaajiaan alueelta.

Lännen ja Venäjän välinen sanasota kiihtyi

Venäjän joukot ovat jatkaneet vetäytymistään osista Georgiaa.

Georgia kertoo muun muassa saaneensa takaisin hallintaansa maata itä-länsisuunnassa halkovan tärkeän valtatien.

STT:n kirjeenvaihtaja kertoo Etelä-Ossetiasta, että yli sata Venäjän panssariajoneuvoa oli liikkeessä kohti Georgiasta irti pyrkivän Etelä-Ossetian ja Venäjän rajaa.

Länsimaiden mielestä Venäjän vetäytyminen on kuitenkin liian verkkaista. Arvostelijoiden joukkoon on liittynyt Saksa, jonka hallitus vaatii Venäjältä välitöntä vetäytymistä Georgiasta.

Myös Venäjän ja sotilasliitto Naton välit näyttävät kiristyvän entisestään.

Venäjä syyttää Natoa merivoimien vahvistamisesta Mustallamerellä. Nato puolestaan kertoo pitävänsä alueella kauan suunniteltuja laivastoharjoituksia, jotka eivät liity Georgian konfliktiin.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.