Mainos

Venäjä jäädytti Tae-sopimuksen

Tae-sopimuksesta irrottautuminen on presidentti Putinin mukaan vastaus Yhdysvaltain suunnitelmiin sijoittaa kansallisen ohjuspuolustuksensa osia itäiseen Eurooppaan.

Venäjä on jäädyttänyt Euroopan tavanomaista aseistusta ja joukkoja rajoittavan Tae-sopimuksen osaltaan. Presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut tänään lain, kertovat venäläiset uutistoimistot.

Venäjän parlamentin alahuone duuma hyväksyi lain marraskuun alussa. Putinille annettiin valtuudet irrottaa Venäjä sopimuksen toimeenpanosta tai päättää siihen uudelleen sitoutumisesta valitsemanaan ajankohtana.

Putin sanoo, että Taesta irrottautuminen on vastaus Yhdysvaltain suunnitelmiin sijoittaa kansallisen ohjuspuolustuksensa osia itäiseen Eurooppaan. Toinen peruste irtautumiselle on, etteivät Nato-maat ole ratifioineet uudistettua Tae-sopimusta vuodelta 1999. Nato haluaisi, että Tae-sopimuksen vastineeksi Venäjä vetäisi joukkonsa Georgiasta ja Moldovasta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov toisti viime perjantaina Madridissa Etyjin kokouksessa vaatimuksen uudistetun Tae-sopimuksen ratifioinnista. Hän sanoi, ettei alkuperäinen, vuonna 1990 solmittu sopimus enää vastaa Euroopan tilannetta.

Lavrov sanoi edelleen, että Venäjä on yhä valmis keskustelemaan Tae-sopimuksesta. Kesällä Venäjä esitti uusia neuvotteluja Tae-sopimuksesta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.