Mainos

Venäjä ja Ukraina vakuuttelevat yhteistyöhalujaan

Ukrainan presidentinvaalien voittaja Petro Poroshenko ja Venäjä vakuuttelivat molemmat maanantaina yhteistyöhalujaan. Samaan aikaan tilanne Itä-Ukrainassa jatkui kireänä. 

Donetskin lentokentältä kuului ampumista sen jälkeen, kun Venäjä-mieliset separatistit valtasivat kentän. Ukrainan armeijan helikopterit tulittivat separatistien valtaamaa terminaalirakennusta kansainvälisellä Sergei Prokofjevin lentokentällä.  

Separatistien arveltiin haluavan estää Poroshenkon mahdollinen Donetskin-vierailu. 

Poroshenko sanoi haluavansa tavata Venäjän johdon kesäkuun alkupuolella Itä-Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi. Kriisin ratkaiseminen edellyttää Poroshenkon mielestä Venäjän osallistumista. 

Poroshenko on valmis neuvottelemaan separatistien kanssa, jos he laskevat aseensa. 

-Terroristien kanssa emme keskustele. Heidän tavoitteenaan on tehdä Donbassin alueesta Somalia. En anna kenenkään tehdä sitä valtiollemme. Toivon että Venäjä tukee minun pyrkimystäni, Poroshenko sanoi. 

Poroshenko aikoo jatkaa sotilasoperaatiota Itä-Ukrainassa. Hänen mukaansa operaatiota pitää nopeuttaa ja tehostaa. Poroshenko sanoi myös aikovansa käyttää kaikki lailliset keinot Krimin niemimaan palauttamiseksi Ukrainalle. 

Kaasuvelka hiertää 

Ääntenlasku oli maanantaina edelleen kesken, mutta kun äänistä oli laskettu noin puolet, Poroshenko oli voittamassa vaalit noin 54 prosentin ääniosuudella. Toiseksi suostuin ehdokas, entinen pääministeri Julia Tymoshenko oli saamassa vain noin 13 prosentin äänipotin. 

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailijoiden mukaan sunnuntaiset presidentinvaalit noudattivat pääpiirteissään demokratian pelisääntöjä. 

Venäjä sanoi olevansa valmis vuoropuheluun uuden presidentin kanssa. Ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Venäjä kunnioittaa Ukrainan kansan valintaa.  Hän varoitti kuitenkin, että Ukraina ei saa jatkaa sotilastoimiaan separatisteja vastaan maan itäosissa. 

-Se olisi jättiläismäinen virhe, Lavrov sanoi. 

Lavrovin mukaan avain Ukrainan kriisin ratkaisuun on Kiovan hallituksen ja maan itäosien separatistien välisissä neuvotteluissa. Venäjä on Lavrovin mukaan valmis dialogiin sillä edellytyksellä, että kaikkia sopimuksia - myös kaasusopimusta - noudatetaan. 

Ukrainalle on kertynyt kaasutoimituksista miljardien eurojen velka Venäjälle.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.