Mainos

Venäjä ja Ukraina sopivat Mustanmeren laivastosta

Venäjän ja Ukrainan presidentit Boris Jeltsin ja Leonid Kutshma pääsivät tänään sopuun Mustanmeren laivastoa koskevassa kiistassa, kertoi Kremlin edustaja. Kutshma teki kuitenkin myöhemmin selväksi, että asian ratkaisemiseksi on vielä tehtävä työtä.

Sergei Jastrzhembskin mukaan presidentit ratkaisivat puoli tuntia kestäneissä neuvotteluissa kaikki laivastoa koskevat merkittävät ongelmat. Maiden pääministerit allekirjoittavat hänen mukaansa kolmen viikon kuluttua sopimuksen laivaston jaosta.

Jeltsin ja Kutshma tapasivat Barvihan parantolassa Moskovan ulkopuolella. Kutshma sanoi tapaamisen jälkeen Jeltsinin olevan hyvässä kunnossa ennen ensi kuuksi kaavailtua sydänleikkausta.
-Näin todellisen Boris Jeltsinin - lujan, voimakkaan henkilön, joka tietää mitä tahtoo. Ja se, mitä hän nyt haluaa, on päästä leikkaukseen niin pian kuin mahdollista, jotta hän voi palata poliittiselle näyttämölle, Kutshma sanoi.

Jeltsin lupasi myös Kutshmalle, että hänen ensimmäinen virallinen vierailunsa sydänleikkauksen jälkeen suuntautuu Kiovaan, missä johtajat allekirjoittavat maiden välisiä suhteita koskevan sopimuksen.

Sevastopolin asema auki

Pääministeri Viktor Tshernomyrdin matkustaa marraskuussa Kiovaan allekirjoittamaan Mustanmeren laivaston jakamista, sen sijaintia ja rahoitusta koskevia sopimuksia, kertoi Jastrzhembski. Jastrzhembski myönsi kuitenkin, että Sevastopolin laivastotukikohdan asema on yhä auki. Hänen mukaansa kysymys on poistettu tapaamisen asialistalta.

Myöskään Kutshmalla ei ollut torstaina tiedotustilaisuudessa vastausta Sevastopolin asemaan.
-Venäjä tulee saamaan riittävästi aikaa laivaston sijaintipaikan ratkaisemiseksi, Kutshma sanoi.
Kiista laivastosta on tulehduttanut Ukrainan ja Venäjän välejä aina Neuvostoliiton hajoamisesta vuodesta 1991 alkaen. Laivaston jakamisesta maiden kesken on allekirjoitettu jo lukuisia sopimuksia, mutta vaikein kysymys eli Sevastopolin kohtalo on ollut edelleen auki.

Venäjä haluaa Ukrainan sijoittavan laivastonsa muualle ja Sevastopolin tukikohdan omaan hallintaansa. Venäjän parlamentin alahuone eli duuma varoitti juuri ennen Kutshman saapumista, ettei Venäjä aio milloinkaan luovuttaa Sevastopolia valvonnastaan. Duuman päätöslauselmalla ei kuitenkaan ole lainvoimaa.
-Sevastopol on ollut, on ja tulee olemaan Venäjän Mustanmeren laivaston päälaivastotukikohta, sanottiin duuman lausunnossa.
Duuman mukaan laivaston jakamisesta on luovuttava.

Ukrainan presidentti Leonid Kutshma vastasi vihaisesti duuman päätökseen. Hänen mukaansa se "heikentää huomattavasti Ukrainan ja Venäjän välisiä suhteita". Kutshma haluaisi, että laivaston jakoa vauhditettaisiin.

Jeltsinin terveys "tyydyttävä"

Lääkärit ovat täysin tyytyväisiä presidentti Boris Jeltsinin terveydentilaan ennen pian tehtävää sydänleikkausta, presidentin edustaja Sergei Jastrzhembski sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan. Hänen mukaansa leikkausvalmistelut etenevät suunnitelmien mukaan.

Lääkäreiden arvion mukaan Jeltsin leikataan marraskuun jälkipuoliskolla. Jeltsin on nauhoittanut poliittisille kilpailijoilleen viestin, jossa hän kehottaa heitä unohtamaan kamppailun presidentin paikasta kunnes hänen kautensa päättyy vuonna 2000, kertoi Jastrzhembski. Jeltsin pyrkii viestillään "muistuttamaan venäläispoliitikkoja siitä, että Venäjä on tehnyt valintansa seuraavaksi neljäksi vuodeksi", hänen edustajansa sanoi.
-On aika luopua presidenttikilvasta, on aika tehdä työtä, Jeltsin sanoo viestissä, joka on määrä lähettää huomenna radiossa.
(STT-Reuter-AFP)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.