Mainos

Venäjä ja Ranska haluavat vuoropuhelua Iranin kanssa

Maiden edustajat myöntävät, että Iranin vastaus kannustinpakettiin ei ollut riittävä. Heidän mielestään tilannetta ei kuitenkaan pidä tarpeettomasti kiristää.

Venäjä ja Ranska ovat asettuneet tukemaan vuoropuhelua ja poliittisia keinoja ratkaistaessa Iranin ydinohjelmasta syntynyttä kiistaa. Iran vastasi aiemmin viikolla YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaiden sekä Saksan tarjoamaan kannustinpakettiin.

Venäjän puolustusministerin Sergei Ivanovin mielestä on ennenaikaista ja epäviisasta puhua pakotteiden määräämisestä Iranille maan ydinkiistan ratkaisemisessa.

- En usko, että kysymys on tällä haavaa niin vakava, että YK:n turvallisuusneuvoston tai kuuden maan ryhmän pitäisi harkita Iranin vastaisia pakotteita.Venäjä kannattaa ratkaisun löytymisessä poliittisia ja diplomaattisia toimia, Ivanov sanoi.

Ranskan ulkoministerin Philippe Douste-Blazyn mukaan Iranin vastaus kannustinpakettiin ei ollut riittävä. Douste-Blazykin korosti, ettei tilannetta pidä kuitenkaan tarpeettomasti kärjistää:

- Vastaus ei ollut tällä hetkellä tyydyttävä. Mutta pahin vaihtoehto olisi se, että kiista kärjistyisi toisaalta Iranin ja lännen ja toisaalta lännen ja muslimimaiden väliseksi, Douste-Blazy sanoi RTL-radiokanavan haastattelussa.

- Lähden siitä periaatteesta, että meillä on oltava vuoropuhelua iranilaisten kanssa, että meidän on tarjottava heille auttava kätemme, hän sanoi.

Saksa arvosteli jo eilen Iranin vastausta. Sen mielestä Iranin vastauksesta ei käy ilmi lainkaan, että maa aikoisi lopettaa uraanin rikastamisen.

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat ja Saksa ovat ehdottaneet Iranille laajaa apupakettia vastineeksi uraanin rikastamisen lopettamisesta.

(MTV3-STT-AFP-Itar-tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.