Mainos

Venäjä ja Norja aloittavat ydinjätteiden siivoamisen Kuolasta

Venäjä ja Norja aloittavat ensi vuonna yhteisen ydinjätteiden puhdistusohjelman. Maat aikovat puhdistaa ydinjätteitä Kuolan niemimaalta, jossa on Venäjän pohjoisen laivaston ydinsukellusveneitä.

Venäjän ydinvoimaministerin varamies sanoo, että maa rakentaa Norjan tukemana toisen rautatien jätteen poistoa varten. Rautatie rakennetaan ydinsukellusveneiden tukikohdasta ydinjätteen käsittelylaitokseen Uralin vuoristoon. Rautatien käyttöönoton jälkeen Muurmanskin epävarma ydinjätevarasto voidaan poistaa käytöstä.

Venäjän pohjoisella laivastolla on 95 käytöstä poistettua ydinsukellusvenettä, joiden jätteille ei ole keksitty turvallista säilytyspaikkaa. Ydinvoimaministeriön mukaan ongelman hoito maksaisi puolitoista miljardia dollaria eli yli kahdeksan miljardia markkaa. Venäjä pystyy maksamaan tästä vain viidenneksen.

Norja on luvannut maksaa Kuolan ydinjätteiden hoidosta 30 miljoonaa dollaria eli 160 miljoonaa markkaa ja Japani 20 miljoonaa dollaria eli 108 miljoonaa markkaa. Norjan raja on 30 kilometrin päässä Venäjän ydintukikohdasta Kuolan niemimaalla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.