Mainos

Venäjä ja Nato sopimukseen yhteistyöstä

Venäjä ja Nato ovat päässeet sopimukseen kuukausia kestäneen kädenväännön jälkeen. Naton ja Venäjän välinen turvallisuusopimus on määrä allekirjoittaa Pariisissa 27. toukokuuta.

Naton ja Venäjän sopimuksen keskeinen kohta on osapuolten välille perustettava yhteistyöneuvosto, jonka välityksellä Venäjä pääsee ottamaan kantaa läntisen sotilasliiton asioihin. Sopimuksen sisällöstä tihkui tietoja yöllä, mutta koko 16-sivuista sopimustekstiä ei vielä julkistettu.

Ulko- ja puolustusministerit tapaavat yhteistyöneuvoston puitteissa kahdesti vuodessa. Neuvostoon nimettävien suurlähettiläiden taas on määrä kokoontua kuukausittain. Neuvoston toimipaikka on Brysselissä.

Yhteistyöneuvostossa päätökset tehdään yksimielisesti, mikä merkitsee että Venäjä voi halutessaan estää minkä tahansa kannanoton syntymisen. Sopimus ei kuitenkaan tuo Venäjälle jäsenyyttä eikä sananvaltaa Naton ylintä poliittista päätösvaltaa käyttävässä neuvostossa, joka koostuu jäsenmaiden ulko- ja puolustusministereistä.

Presidentti Boris Jeltsin ylisti tänään Venäjän ja Naton välistä perussopimusta. Jeltsin kuvasi sopimusta "todella suureksi askeleeksi, joka tähtää suurempaan vakauteen Euroopassa ja koko maailmassa". Maan puolustusministerin Igor Rodionovin mielestä sopimus ei kuitenkaan ratkaise kaikkia Venäjän ja sotilasliiton välisiä ongelmia.

Eilen valmiiksi saadun sopimuksen muut kohdat käsittelevät mm. yhteistyötä rauhanturvatehtävissä, sotilastutkimuksen alalla, puolustuskysymyksissä ja siviilipuolustuksen alalla. Lisäksi sopimus mahdollistaa yhteysupseerien vaihtamisen osapuolten kesken.

Naton jäsenmaiden on vielä hyväksyttävä sopimus, joka on määrä allekirjoittaa 27. toukokuuta. Sopimusta ei kuitenkaan tarvitse ratifioida maiden parlamenteissa.
(STT-Reuter-AFP)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.