Mainos

Venäjä ja Latvia tukkanuottasilla ulkoministerikokouksessa

Venäjä täsmensi tänään ensimmäistä kertaa vaatimuksensa Latvialle, jotta maiden väliset suhteet voitaisiin normalisoida.

Venäjän apulaisulkoministeri Aleksandr Avdejev sanoi Västeråsissa Pohjoismaiden ulkoministerikokouksessa, että Venäjä on valmis normalisoimaan suhteensa Latviaan heti, kun maa on täyttänyt kaikki Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön vähemmistövaltuutetun Max van der Stoelin antamat suositukset vähemmistöjen kohtelusta. Avdejevin mukaan Venäjällä ei ole mitään muita vaatimuksia Latviaa kohtaan. Latvian parlamentin jo hyväksymä uudistettu kansalaisuuslaki menee vielä syksyllä kansanäänestykseen. Lakiesitys sisältää pääosin van der Stoelin suositukset venäläisvähemmistön oikeuksista.

Latvian ulkoministeri Valdis Birkavs ehti tuoreeltaan ilmaista tyytyväisyytensä Avdejevin sovinnolliseen viestiin ulkoministerikokouksen päätteeksi pidetyssä yhteisessä tiedotustilaisuudessa. Siihen sopu ja yhteisymmärrys sitten jäivätkin, kun Avdejev ja Birkavs ryhtyivät tarkentamaan sanomisiaan. Birkavs korosti, että Latvian uusi kansalaisuuslaki sisältää van der Stoelin suositukset "pääosin", jolloin Avdejev huomautti, että Latvian on täytettävä "kaikki" Etyjin vähemmistövaltuutetun vaatimukset.

Ministerit jatkoivat kiistelyään lakitekstin sisällöstä huolimatta isäntämaan ulkoministerin Lena Hjelm-Wallénin yrityksistä rauhoittaa tilanne.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.