Mainos

Venäjä ja Kiina aikovat estää uudet Iran-pakotteet

Amerikkalaisraportti voi Venäjän ja Kiinan mielestä estää uudet Iranin vastaiset pakotteet.

Venäjä ja Kiina eivät näe perusteita uusille Iran-pakotteille, mikä on takaisku Yhdysvalloille. Venäjä ja Kiina perustelevat kantaansa tällä viikolla julkaistulla amerikkalaisraportilla. Sen mukaan Iran keskeytti ydinaseohjelmansa vuonna 2003.

-Tarkastelemme tilannetta YK:n turvallisuusneuvostossa useiden tekijöiden pohjalta. Niihin lukeutuvat myös tiedot siitä, ettei Iranilla ole sotilaallista ydinohjelmaa, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi Moskovassa.

Lavrov asettui samalle kannalle kuin Kiinan YK-suurlähettiläs Wang Guangya. Lavrov muistutti myös siitä, ettei Venäjällä ole todisteita ydinaseohjelman olemassaolosta edes ennen vuotta 2003.

Lavrovin mukaan presidentti Vladimir Putin on kuitenkin kehottanut Irania lopettamaan uraanin rikastamisen. Putin patisti Irania tekemään myös yhteistyötä Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n kanssa, kun hän tapasi maan neuvottelijoita alkuviikosta.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ilmoitti puolestaan eilen pitävänsä Irania edelleen uhkana. Hän kieltäytyi sulkemasta voimankäyttöä pois kiistan ratkaisemisessa.

Yhdysvaltain viranomaiset arvioivat, että Iran kykenee kehittämään ydinpommin vuosina 2010-2015, vaikka maalla ei ole tällä hetkellä ydinaseohjelmaa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.