Venäjä ja Japani vauhdittavat neuvotteluja saarikiistasta

Venäjä ja Japani aikovat vauhdittaa neuvotteluja maiden välejä hiertävästä saarikiistasta. Kiistan takia maat eivät ole sopineet virallista rauhansopimusta toisen maailmansodan jälkeen.

Riita koskee Kuriilien saariryhmän neljää eteläisintä saarta, joita Venäjä on pitänyt hallussaan sodan lopusta lähtien. Japani katsoo saarten kuuluvan yhä itselleen ja kutsuu niitä pohjoisiksi alueikseen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Japanin pääministeri Shinzo Abe ilmoittivat neuvottelujen jatkumisesta maanantaina Aben Moskovan-vierailun päätteeksi. Abe on ensimmäinen Venäjällä vieraillut Japanin pääministeri vuosikymmeneen.

Putin ja Abe tapasivat maanantaina useiden tuntien ajan.

– Neuvottelut rauhansopimuksen saavuttamiseksi ovat viime vuosina olleet jumissa. Sovimme, että neuvotteluja jatketaan ja prosessia vauhditetaan. Pidän tätä hienona tuloksena, Abe sanoi lehdistötilaisuudessa Putin rinnallaan.

Abe kertoi myös muodostaneensa vahvan siteen Putiniin.

– Tunnen, että olemme saavuttaneet henkilökohtaisen, luottavan suhteen, Abe sanoi.

Ei nopeata ratkaisua

Johtajat eivät paljastaneet, minkälainen lopputulos voisi olla kummallekin mieluinen. Ratkaisun ei kuitenkaan uskota löytyvän nopeasti.

– Tämä ei tarkoita, että ratkaisisimme huomenna ongelman, joka on ollut ratkaisematta 67 vuotta. Mutta ainakin jatkamme työtä tämän kysymyksen parissa, Putin sanoi.

Kiistasaarilla asuu nykyisin runsaat 16 000 venäläistä.

Saarikiista ja rauhansopimuksen puuttuminen ovat vaikeuttaneet maiden suhteiden kehitystä. Joulukuussa valtaan noussut Abe on pitänyt lähentymistä Venäjän kanssa tärkeänä.

Japania kiinnostavat eritoten Venäjän energiavarat. Japani etsii kuumeisesti uusia energialähteitä Fukushiman ydinkatastrofin jälkeen. Talousasiantuntijoiden mukaan myös muissa kauppasuhteissa olisi rutkasti kasvunvaraa.

Aiemmin on väläytelty ratkaisua, jonka mukaan Venäjä luopuisi pienemmistä Shikotanin ja Habomain saarista, mutta pitäisi suuremmat Kunashirin ja Iturupin. Sekin vaatisi molemmilta mailta suuria myönnytyksiä, joita ainakin kansallismieliset voimat vastustavat ehdottomasti.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat