Venäjä ja Japani sopuun öljyputkesta

Venäjän ja Japanin kerrotaan sopineen itä-Siperian öljyputkesta.

Venäjä ja Japani ovat päässeet sopimukseen jättimäisen öljyputken rakentamisesta itä-Siperiasta Tyynenmeren rannalla sijaitsevaan Nahodkaan. Uutistoimisto Reutersin lähteenä on neuvotteluja läheltä seurannut Japanin hallituksen edustaja.

Japani ja Kiina ovat ehdottaneet kilpailevia reittejä öljyputkelle, jonka arvioidaan maksavan noin 4-6,5 miljardia euroa. Nyt valittu vaihtoehto on lähellä Japanin esittämää mallia, mutta Reutersin lähteen mukaan siihen liitetään Kiinan laajimmalle öljykentälle Daqingiin vedettävä haaraputki. Sen hinnaksi on arvioitu noin 2,8 miljardia dollaria.

Baikal-järven pohjoispuolella kulkevan, yli 4000 kilometriä pitkän putken alkupää taas sijoitetaan Japanin esittämän Angarskin sijasta noin 500 kilometriä koillisempana sijaitsevaan Taishetiin.

Rakennettava öljyputki on ensimmäinen merkittävä yhteys Venäjän öljykentiltä itä-Aasian markkinoille, minkä lisäksi Nahodkan sataman kautta rahdataan jatkossa raakaöljyä myös Yhdysvaltoihin. Japanille putki on tärkeä, koska se vähentää maan riippuvuutta Lähi-idän öljystä.

(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat