Mainos

Venäjä ja Iran neuvotelleet ydinkiistasta

Venäjä on ehdottanut, että se rikastaisi Iranin ydinenergiaan tarvitseman uraanin Venäjällä. Neuvotteluja saatetaan jatkaa jo huomenna.

Venäjä ja Iran ovat päässeet yhteisymmärrykseen siitä, että Moskovassa käytyä neuvonpitoa jatketaan. Uutistoimisto Reutersin saaman tiedon mukaan neuvottelut jatkuvat jo huomenna.

Venäjä haluaa etsiä Iranille ratkaisua ydinvoimaongelmaan, joka kalvaa Iranin ja länsimaiden välejä. Iran ilmoitti Moskovassa käytyjen keskustelujen alla jatkavansa neuvotteluista huolimatta tutkimus- ja kehitystyötä uraanin rikastamiseksi.

Moskovan-neuvotteluissa ei ole näköpiirissä läpimurtoa. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan odotukset neuvotteluista ovat "varaukselliset".

- Haluamme löytää ulospääsyn nykyisestä umpikujasta, Lavrov sanoi viitaten Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n seuraavaan kokoukseen maaliskuussa.

Venäjä ehdottaa, että se rikastaisi Iranin tarvitseman uraanin Venäjällä. Suunnitelman toteutuminen varmistaisi sen, että Iran saa tarvitsemansa materiaalin energian tuottamiseen, muttei ydinaseen valmistamiseen.

Tukea länneltä

Länsimaat ovat ilmoittaneet kannattavansa Venäjän suunnitelmaa. Iranin ulkoministeri Manouchehr Mottaki vetosi tänään neuvotteluratkaisun puolesta Brysselissä. Hänestä kiistaa ei pitäisi viedä YK:n turvallisuusneuvostoon kuten Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on päättänyt. Mottakista turvallisuusneuvostosta on tullut joidenkin maiden "painostusväline".

Mottaki tapasi Brysselissä EU:n ulkoasiainkomissaarin Benita Ferrero-Waldnerin. Komissaarin edustaja totesi unionin etsivän edelleen neuvotteluratkaisua.

- Meillä ei ole mitään halua eristää Irania. Toivomme myös, ettei Iran itse eristäydy, sanoi edustaja uutistoimistojen mukaan.

Länsimaat syyttävät Irania uraanin rikastamisesta ydinaseiden valmistamiseksi. Iran sanoo käyttävänsä ydinvoimaa ainoastaan siviilitarkoituksiin.

Moskovan-neuvotteluvaltuuskuntia johtavat maiden turvallisuusneuvostojen johdon edustajat eli niitä ei käydä korkeimmalla mahdollisella tasolla. Venäjällä on Iranin ydinkiistaan taloudellinen kytkös, sillä se on mukana ydinvoimalan rakennushankkeessa Iranissa.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.