Mainos

Venäjä ja Irak talousyhteistyöhön

Venäjä ja Irak aikovat pian allekirjoittaa viisivuotisen sopimuksen talousyhteistyöstä, Washington Post -lehti kirjoitti tänään lainaten venäläis- ja irakilaislähteitä.

Sopimus saattaisi tehdä mahdottomiksi Yhdysvaltain suunnitelmat iskeä Irakiin maan johtajan Saddam Husseinin syrjäyttämiseksi, lehti arvioi. Sen myötä Yhdysvaltain olisi yhä vaikeampaa saada kansainvälistä tukea suunnitelmilleen.

Yhdysvallat on pyrkinyt eristämään Irakin, mutta sopimus Venäjän kanssa olisi askel päinvastaiseen suuntaan. Venäläinen politiikan tutkija Andrei Pjontkovski sanoi kuitenkin suhtautuvansa "erittäin epäillen" tietoihin Venäjän ja Irakin sopimuksesta. Hänen mukaansa sopimustiedot ovat todennäköisesti lähtöisin "Bagdadista ja Bagdadin moskovalaisilta ystäviltä".

-Moskovassa kyllä tiedetään, että Yhdysvallat ryhtyy jonkinmuotoisiin toimiin Saddam Husseinia vastaan. Kysymys ei ole siitä, ryhdytäänkö niihin, vaan koska niihin ryhdytään, Pjontkovski sanoi.

Irakin ja Venäjän sopimuksen arvo olisi Washington Postin tiedon mukaan yhteensä 40 miljardia dollaria (euroa). Yhteistyötä on määrä tehdä mm. öljy- sähkö- ja kuljetussektorilla. Irak haluaa venäläisten apua korjaus- ja rakennustöissä, sillä suuri osa maan infrastruktuuria on venäläis- tai neuvostoliittolaisrakenteista.
Mailla on perinteisesti ollut läheiset suhteet.

Yhdysvallat on syyttänyt Irakia joukkotuhoaseiden valmistamisesta. Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on kuvannut Irakia osaksi "pahan akselia" ja sanonut haluavansa syrjäyttää Saddamin.

Irak toisti YK-lähteiden mukaan eilen haluavansa jatkaa vuoropuhelua YK:n kanssa asetarkastajien paluusta maahan.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan torjui aiemmin elokuussa Irakin edellisen lähentymisyrityksen ja korosti, ettei neuvottelijoita lähetetä Bagdadiin, ennen kuin YK saa takeet asetarkastusten jatkumisesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.