Mainos

Venäjä ja Georgia sopivat taisteluiden lopettamisesta

Tulitauko Etelä-Ossetian viisi päivää kestäneessä sodassa on alkanut tänään vaikuttaa entistä todennäköisemmältä, kun Venäjä ilmoitti päättävänsä Georgian-sotilasoperaation.

Myöhemmin maailmalle levisi EU:n puheenjohtajamaan Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn lausunto, jonka mukaan Venäjä ja Georgia olisivat sopineet vihollisuuksien lopettamisesta. Sarkozy neuvotteli Moskovassa Venäjän johdon kanssa.

- Meillä ei ole vielä rauhansopimusta, meillä on alustava vihollisuuksien lopettaminen, mutta tämä on merkittävä prosessi, Sarkozy sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin kanssa.

Medvedev sanoi ehdotuksen sisältävän hyviä periaatteita kriisin ratkaisemiseksi ja Etelä-Ossetian tilanteen normalisoimiseksi. Presidentti totesi sen olevan myös alku kansainvälisille neuvotteluille Georgian separatistialueiden asemasta.

Suunnitelman mukaan Venäjän ja Georgian joukkojen on vetäydyttävä sotatoimia edeltäneisiin asemiinsa. Periaatteisiin kuuluvat myös pidättäytyminen sotilaallisen voiman käytöstä ja humanitaarisen avun esteetön antaminen.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön puheenjohtaja, ulkoministeri Alexander Stubb ja Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner olivat esitelleet tulitaukoehdotuksen Venäjälle aamupäivällä. Georgialle ehdotus oli esitelty eilen, jolloin presidentti Mihail Saakashvili allekirjoitti sen.

Taistelut jatkuivat

Aiemmin tänään Medvedev sanoi, että Venäjä on päässyt tavoitteisiinsa eli saanut turvattua rauhanturvajoukkojensa ja Etelä-Ossetian siviiliväestön turvallisuuden.

- Hyökkääjää on rangaistu ja se on kärsinyt huomattavia tappioita, Medvedev kertoi.

Vaikka Medvedev ilmoitti jo tuolloin Venäjän lopettavan sotatoimet, liikkui taisteluiden loppumisesta ristiriitaisia tietoja. Georgian presidentinkanslian mukaan useita georgialaiskyliä pommitettiin vielä tänään.

MTV:n kirjeenvaihtaja kertoi, että paikallisten ihmisten mukaan Gorin kaupungin pommitukset jatkuivat vielä tänään. Myös uutistoimisto Reutersin mukaan Gorissa sattui useita räjähdyksiä, joskaan niiden aiheuttajasta ei ollut varmaa tietoa.

Venäjä kiisti Georgian väitteet, ja syytti puolestaan Georgian sotilaita venäläisjoukkojen asemien tulittamisesta Etelä-Ossetiassa. Venäjän mukaan jo 1600 Etelä-Ossetian siviiliä on kuollut taisteluissa. Georgia on ilmoittanut lähes 200 ihmisen kuolleen ja satojen haavoittuneen.

Taistelut jatkuivat myös toisella kapinallisalueella Abhasiassa, missä Georgian joukot ja separatistit ottivat yhteen Kodorin solassa. Georgia ilmoitti myöhemmin vetäytyneensä solasta.

Georgian Nato-tie edelleen auki

Myös Nato-maiden suurlähettiläät neuvottelivat tiistaina Georgian tilanteesta. Tapaamisen jälkeen sotilasliitto antoi lausunnon, jossa se tuomitsi Venäjän voimankäytön liiallisena ja kohtuuttomana. Georgia oli pyytänyt useilta sotilasliiton jäsenmailta sotilaallista apua kriisin ratkaisemiseksi.

Jaap de Hoop Scheffer

Nato vakuutti haluavansa sodasta huolimatta Georgian edelleen jäsenekseen. Pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer sanoi, että keväällä Bukarestissa annettu lupaus Georgian tulevasta Nato-jäsenyydestä pitää.

Venäjä vastustaa kiivaasti Georgian pyrkimyksiä liittyä sotilasliittoon.

Lue lisää aiheesta ja osallistu keskusteluun Timo Haapalan blogissa

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.