Venäjä ja EU pääsivät sopuun Kaliningrad-kiistassa

EU ja Venäjä ovat päässeet sopuun Kaliningradin kauttakulusta.

Euroopan unioni ja Venäjä ovat päässeet sopuun Kaliningradin kauttakulkua koskevassa kiistassa huippukokouksessa Brysselissä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja EU:n johtajat päättivät Brysselissä käydyissä neuvotteluissa, että venäläiset voivat matkustaa tulevaisuudessa emämaan ja Kaliningradin väliä ilman viisumia. Viisumin sijaan venäläisiltä vaaditaan erityinen matkustusasiakirja.

Venäjään kuuluva Kaliningrad jää EU:n saartamaksi, kun Liettua ja Puola liittyvät unioniin, todennäköisesti vuonna 2004.

Tshetshenia nousi kokouksen pääaiheeksi


Tshetshenia jakoi taas kerran Euroopan unionin ja Venäjän näkemykset, kun osapuolet päättivät huippukokouksensa Brysselissä. Osapuolet hyväksyivät myös terrorismia koskevan julistuksen, mutta se sivuuttaa Tshetshenian kysymyksen.

-Meillä oli erimielisyyksiä joistakin asioista, Venäjän presidentti Vladimir Putin myönsi Brysselissä. Puheenjohtajamaa Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen kertoi, että osapuolet sopivat yhteistyöstä terrorismin vastaisessa taistelussa ja tuomitsivat terrorismin kaikki muodot.

-Olemme valmiit tiivistämään yhteistyötä Venäjän kanssa terrorismin aiheuttamaa väkivaltaa vastaan. Terrorismi kosketti viimeksi Moskovan keskustaa, ja kuka tietää, mihin se kohdistuu seuraavaksi, Rasmussen sanoi.

EU nosti kokouksessa esille myös Tshetshenian tilanteen. Rasmussen painotti, että alueen konfliktia ei voida pitää vain terrorismin ongelmana.

-Poliittinen ratkaisu on ainoa tapa päästä rauhanomaiseen ratkaisuun. EU seuraa tilannetta tarkasti. Molempien osapuolten on kunnioitettava ihmisoikeuksia, Rasmussen sanoi. Rasmussen vaati myös, että humanitaarisen avun järjestöjen on päästävä auttamaan viattomia siviilejä Tshetsheniassa.

Putin: Terroristit vastuussa

EU-Venäjä-huippukokous siirrettiin Kööpenhaminasta Brysseliin, koska Putin vaati Tanskaa estämään tshetsheenien maailmankongressin järjestämisen vain muutama päivä Moskovan panttivankidraaman jälkeen.

-Pahoittelemme, että Venäjä esitti meille vaatimuksia, joita oli laillisesti mahdoton toteuttaa, Rasmussen sanoi. Hän viittasi Tanskan perustuslakiin, johon sisältyy mm. kokoontumisvapaus.

Putinilta kysyttiin lehdistötilaisuudessa Venäjän sotilastoimien aiheuttamista siviiliuhreista Tshetsheniassa. Putin vakuutti, että Venäjää ei voi syyttää vapauden riistosta alueella. Hän viittasi Venäjän 1990-luvulla myöntämään autonomiseen asemaan.

-Mistä heikentynyt Tshetshenian itsenäisyystilanne johtuu, siihen voivat vastata vastuussa olevat. He ovat ääriainesta ja kansainvälisiä terroristeja, Putin sanoi.

Kaliningrad-paketti tyydytti molempia

EU:n ohella Putin piti hyvänä ratkaisua, joka määrittää ehdot matkustamiselle Kaliningradin ja Venäjän välillä. Sopimus lakkauttaa asteittain venäläisten viisumivapaat matkat halki Liettuan, joka liittyy lähivuosina EU:hun.

-Sopimus oli hyväksyttävissä. En sanoisi, että se on ihanteellinen kaikilta osin, mutta jatkamme työstämistä EU:n kanssa, Putin kertoi.

Viime hetken erimielisyydet koskivat viisumien rahoitusta ja aikataulua. Venäjä olisi halunnut, että maan sisäiset passit kelpaavat Kaliningradin kauttakulkuun vuoden 2005 loppuun. Aikataulu pysyy kuitenkin EU:n esittämänä eli kansainväliset passit vaaditaan vuotta aiemmin.

Ratkaisun mukaan heinäkuusta 2003 lähtien venäläisiltä matkustajilta vaaditaan ns. Kaliningradin passi, joka on viisumin kaltainen asiakirja. Matkustus tapahtuu junalla, mutta nopeamman junayhteyden rakentamisesta Liettuan halki päätetään vasta kun maa on liittynyt EU:hun.

Lopullinen sopu saavutettiin asiantuntijoiden työryhmässä huippukokouksen yhteydessä. Pieniä muutoksia tehtiin vielä kokouksen viime hetkillä.

(MTV3-Reuters)

(Yhdeksän uutiset 11.11.2002).

Lue myös:

    Uusimmat