Mainos

Venäjä ja EU-maat olleet koolla Pietarissa

Suomi nosti Pietarin huippukokouksessa esiin meriturvallisuuden. EU haluaa vetää Venäjän tiiviimpään yhteistyöhön.

Euroopan unioni haluaa vetää Venäjän entistä tiiviimpään yhteistyöhön edistääkseen siten poliittista ja taloudellista kehitystä naapurinaan olevassa suurvallassa. Pietarissa kaupungin 300-vuotisjuhlien yhteydessä pidetty huippukokous keskittyi talousyhteistyöhön, merenkulun turvallisuuteen ja liikkumisen viisumivapauteen.
Konkreettisia asioita Pietarissa päätettiin kuitenkin hyvin vähän. Tärkein sellainen lienee päätös EU:n ja Venäjän yhteistyöneuvoston muuttamisesta pysyväksi elimeksi. Kokouksessa puhuttiin paljon yhteisestä eurooppalaisesta talousalueesta, jossa tavaravaihto ja talousyhteistyö sujuisivat entistä joustavammin.

EU:n johtajat toistivat tukevansa Venäjän pääsyä Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi. Venäjän neuvottelut ovat kuitenkin vielä pahasti kesken.

Venäjä painotti viisumivapautta

Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui monissa yhteyksissä maansa halusta saada aikaan konkreettisia päätöksiä siitä, miten toteutetaan viisumivapaa liikkuminen Venäjän ja EU-maiden välillä. Putin piti ihmisoikeuksien loukkauksena sitä, että kansalaiset eivät pääse liikkumaan vapaasti. Hän sanoi, ettei Berliinin muurin kaaduttua pitäisi rakentaa uutta Schengenin muuria viitaten Schengenin sopimuksen aiheuttamiin ongelmiin venäläisille matkustajille.

Putinin mukaan asiassa pitää edetä yhdessä ja asteittain. Hän sanoi lehdistötilaisuudessa maansa ymmärtävän, että tehtävää on vielä paljon.

Putin mainitsi rajavalvonnan lujittamisen ja takaisinluovutussopimuksen solmimisen tärkeimpinä tehtävinä. Monien maiden johtajat lisäsivät myös matkustusasiakirjojen luotettavuuden tarvittaviin viisumivapauden edellytyksiin. Venäjä ei kuitenkaan saanut konkreettisia lupauksia siitä, milloin viisumivapaus voisi toteutua. Yhteisessä julkilausumassa todetaan vain, että EU ja Venäjä tutkivat mahdollisuuksia viisumivapaasta liikenteestä pitkän aikavälin päämääränä.

Merenkulku huolestuttaa

Lähes kaikkien Itämeren alueen maiden johtajat käsittelivät puheissaan Itämeren merenkulun turvallisuutta. Se oli myös Suomen puheenvuoron pääteema. Ruotsin pääministeri Göran Persson pyysi venäläisiä kuvittelemaan, mitä olisi tapahtunut Itämeren rannikolle, jos yksirunkoisille tankkereille olisi viime talvena tapahtunut onnettomuus. Putin sanoi olevansa samaa mieltä Perssonin kanssa ja kertoi Venäjän olevan valmis kansainvälisen merenkulkujärjestön johdolla tehtäviin sopimuksiin.

Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen piti kuitenkin tärkeänä tiukkojen turvasopimusten solmimista mahdollisimman nopeasti EU:n ja Itämeren maiden kesken.

EU luottaa Tshetshenian edistykseen

Tshetshenian tilanteesta EU-maat myötäilivät Venäjän linjaa ja vakuuttivat uskovansa poliittisen prosessin kulkevan eteenpäin. Maaliskuussa pidettyä Tshetshenian kansanäänestystä yhteisessä julkilausumassa pidettiin merkkinä uuden vaiheen alkamisesta. Ihmisoikeusjärjestöjen monet vetoomukset vaatia Venäjältä todellisia tekoja ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneiden tshetsheenitaistelijoiden ja sotilaiden tuomitsemiseksi olivat kaikuneet kuuroille korville.

Persson poikkeus

EU:n johtajien usein värittömien puheenvuorojen joukossa selvä poikkeus oli Ruotsin pääministeri Göran Persson, joka puhui myös ongelmista. Hän vakuutti Putinille, että uusien maiden tulo EU:n jäseneksi lisää myös Venäjän mahdollisuuksia yhteistyössä Euroopan kanssa.

Kun Putin kertoi Venäjän solmineen Liettuan kanssa rajasopimuksen ja takaisinluovutussopimuksen, jotta Kaliningradin kauttakulusta päästiin yhteisymmärrykseen, Persson huomautti, että Venäjän pitäisi solmia rajasopimus myös Latvian ja Viron kanssa.

Persson huomautti myös, että Putinin pitäisi vaikuttaa siihen suuntaan, että demokratia kehittyisi myös sellaisissa Venäjälle läheisissä maissa kuin Valko-Venäjä ja Moldova.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 31.05.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.