Mainos

Venäjä ja EU eivät lähentyneet toisiaan kiistakysymyksissä

Venäjän viranomaiset estivät mielenosoittajien matkustamisen huippukokouksen pitopaikkaan Samaraan. Opposition edustajia on myös pidätetty.

Venäjän ja EU:n huippukokousta on käyty Samarassa viileissä tunnelmissa. EU muistutti presidentti Vladimir Putinia sananvapaudesta ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Putin puolestaan arvosteli jälleen voimakkaasti Baltian maita.

Kokouksessa ei löydetty ratkaisua Brysselin ja Moskovan välejä hiertäviin kiistoihin kaupasta energiaan.

Opposition edustajia rautoihin

Venäjän ja EU:n huippukokouksen sivunäytös käytiin Moskovan lentokentällä. Presidentti Vladimir Putinia vastustavaa oppositiota ei päästetty lennolle kohti kokouspaikkaa Samaraa. Kentälle jäi muiden muassa shakkinero Garri Kasparov.

- Teidän on tärkeä tietää, kuinka pitkälle viranomaiset menevät rikkoessaan lakia. Moni kysyy, jopa hallitsevassa eliitissä, kuinka kauas tämä viidakko ulottuu, Toinen Venäjä –liikettä edustava Kasparov painotti.

Poliisi on myös pidättänyt useita opposition edustajia kokouksen alla.

Kiistakysymykset eivät ratkenneet

EU:n ja Moskovan välejä hiertävät monet kysymykset energiasta ja kaupasta ihmisoikeuskysymyksiin.

EU-johtajat muistuttivat Putinia sanan- ja ilmaisunvapaudesta. He viittasivat opposition kohteluun lentokentällä ja yhä selvittämättömiin Putinia arvostelleiden henkilöiden murhiin.

Putin ei halunnut demokratia-oppituntia EU:lta.

- Ettekö muista että mielenosoittaja tapettiin Tallinnassa? Häntä ei tapettu vahingossa, se ei ollut onnettomuus. Teko oli tahallinen, presidentti väitti.

Venäjän suhteet erityisesti Baltian maihin ja Puolaan ovat viilentyneet. Tallinnan patsaskiista ja riita puolalaisen lihan vientikiellosta Venäjälle ovat sekä oireita että reaktioita yhä kiristyviin suhteisiin.

EU:n viesti Moskovaan oli, että Bryssel haluaa pitää rivinsä yhtenäisenä.

- Meitä on nyt 27 jäsenmaata. Niinpä Puolan ongelma on eurooppalainen ongelma. Liettuan ja Viron ongelmat ovat samoin eurooppalaisia ongelmia, EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso painotti.

Laiha lohtu on, että osapuolet sopivat ratkovansa jäljellä olevat erimielisyydet Venäjän pääsystä Maailman kauppajärjestöön WTO:hon.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.