Mainos

Venäjä: Isku Irakiin horjuttaisi vakautta

Venäjän ulkoministeri on varoittanut, että voimankäyttö Irakia vastaan vaikeuttaisi kiistan ratkaisemista ja horjuttaisi Persianlahden ja Lähi-idän vakautta.

Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov on tänään varoittanut, että mikä tahansa voimankäyttö Irakia vastaan vaikeuttaisi kiistan ratkaisemista ja horjuttaisi Persianlahden ja Lähi-idän vakautta.

Varoituksesta kertoi uutistoimisto Interfax. Ivanov esitti näkemyksensä tavattuaan Irakin ulkoministerin Naji Sabrin.

-Mikä tahansa päätös voimankäytöstä Irakia vastaan ei vain vaikeuttaisi Irakin kysymyksen ratkaisemista vaan myös heikentäisi Persianlahden ja Lähi-idän tilannetta, Ivanov sanoi.

Sabri vieraili Venäjällä osana Irakin pyrkimyksiä torjua Yhdysvaltain uhkauksia hyökätä Irakiin sillä perusteella, että Irak yrittää hankkia joukkotuhoaseita.

Ivanov sanoi toimittajille toivovansa, ettei YK:n turvallisuusneuvostolle tulisi koskaan käsiteltäväksi kysymystä luvan myöntämisestä iskulle Irakiin. Siten ei Venäjän tarvitsisi käyttää veto-oikeuttaan turvallisuusneuvossa, Ivanov jatkoi.

Sabri kävi viime viikolla Kiinassa, joka myös on YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen.

Enemmistö amerikkalaisista haluaa Irak-iskulle kansainvälisen tuen

Lähes 60 prosenttia amerikkalaisista tukee sotilaallista iskua Irakia vastaan presidentti Saddam Husseinin syrjäyttämiseksi, mutta enemmistö heistä haluaisi hankkeelle ensin kansainvälisen tuen, ilmenee maanantaina julkistetusta mielipidekyselystä.

Iskua tukevista 61 prosenttia katsoi, että Yhdysvallat voisi hyökätä Irakiin vain, jos kansainvälinen yhteisö kannattaa iskua.

Los Angeles Times kysyi asiaa nyt toistamiseen. Ensimmäisellä kerralla sotilaallista iskua tuki yli 70 prosenttia haastatelluista. Tuolloin tammikuussa presidentti George W. Bush oli juuri julistanut Irakin kuuluvaksi "pahan akseliin".

Tänään julkistetun kyselyn mukaan 64 prosenttia tukisi maajoukkojen hyökkäystä Irakiin, jos Bush päättäisi ryhtyä sellaiseen. Sitä vastusti 28 prosenttia haastatelluista.

Sotilaallista iskua vastusti 29 prosenttia haastatelluista ja 12 prosenttia oli epävarmoja kannastaan. Kyselyä varten haastateltiin 1 372:ta aikuista. Kyselyn virhemarginaali oli kolme prosenttiyksikköä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.