Mainos

Venäjä ilmoittaa katkaisseensa öljytoimitukset

Euroopan unionin komissio pyytää pikaista selvitystä keskeytyksen syystä sekä Venäjältä että Valko-Venäjältä. Ongelmat liittyvät maiden väliseen energiakiistaan.

Venäjän öljyputkimonopoli Transneft ilmoittaa olevansa vastuussa öljytoimitusten katkaisemisesta Valko-Venäjälle. Transneft syyttää Valko-Venäjää öljyn varastamisesta Druzhba-öljyputkesta.

Öljytoimitukset Venäjältä Valko-Venäjän kautta Puolaan ja Saksaan katkesivat viime yönä.

- Öljyn tulo keskeytyi yöllä. Olemme lähettäneet siitä tiedustelun Valko-Venäjälle, kertoi puolalaisen putkioperaattorin PERN:n tiedottaja Tomasz Zakrzewski.

Öljytoimitusten häiriöistä raportoi myös Puolan talousministeriö. Televisiokanava TVN24:n mukaan ongelmat liittyivät Venäjän ja Valko-Venäjän väliseen hintakiistaan.

Saksan talousministeriön edustaja vahvisti Berliinissä DPA:lle, että öljyputki oli suljettu. Uutistoimisto Interfaxin mukaan myös öljyntoimitukset Ukrainaan oli keskeytetty. Tshekin öljytoimitukset olivat maan kauppaministeriön edustajan mukaan kuitenkin jatkuneet normaalisti.

Venäläinen öljyputkimonopoli Transneft väittää, että Valko-Venäjä on ottanut putkesta laittomasti öljyä, joka on ollut matkalla Länsi-Eurooppaan, kertoi venäläinen uutistoimisto RIA Novosti. Transneftin pääjohtajan Semjon Vainshtokin mukaan Valko-Venäjä aloitti öljyn ottamisen Länsi-Euroopan vientiin varatusta putkesta lauantaina. Hänen mukaansa putkesta otettiin Valko-Venäjälle 79 000 tonnia öljyä. Se vastaa noin 580 000:ta tynnyriä.

EU vaati selvitystä öljykatkosta

Euroopan unionin komissio pyytää pikaista selvitystä siitä, miksi öljytoimitukset Venäjältä Puolaan ja Saksaan keskeytettiin.

Energiakomissaari Andris Piebalgsin tiedottajan mukaan komissio pyysi asiasta selvityksen sekä Venäjän että Valko-Venäjän viranomaisilta.

Tapahtumasta ei komission mukaan aiheudu välitöntä vaaraa EU:n öljyhuollolle. Saksan öljyn varmuusvarastot vastaavat 130 päivän kulutusta ja Puolan varmuusvarastot 70 päivän kulutusta.

Venäjä aikoo ryhtyä "soveliaisiin toimiin"

Valko-Venäjän halki kulkevan öljyputken kokonaispituus on noin 4000 kilometriä. Se on maailman pisin öljyputki. Putken kapasiteetti on nykyisin 1,2-1,4 miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä, noin 60-70 miljoonaa tonnia vuodessa. Druzhbaksi eli Ystävyydeksi nimetty öljyputki otettiin käyttöön vuonna 1964.

Öljyputkessa kuljetetaan öljyä Venäjältä Länsi- ja Keski-Eurooppaan. Putki alkaa Samarasta. Valko-Venäjän Mozyrissä putki jakautuu kahteen eli pohjoiseen ja eteläiseen haaraan. Pohjoista haaraa öljyä viedään Puolaan ja Saksaan. Eteläinen haara ulottuu Ukrainaan, Slovakiaan, Tshekin tasavaltaan ja Unkariin.

Ongelmien taustalla on Venäjän ja Valko-Venäjän välinen kiista energian hinnasta ja kauttakulkumaksuista. Venäjä julisti lauantaina ryhtyvänsä "soveliaisiin toimiin" Valko-Venäjää vastaan, jos Valko-Venäjä pitää kiinni päätöksestä vaatia tullimaksua maan kautta kulkevasta venäläisestä öljystä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.