Mainos

Venäjä hyötyy öljyn hinnan noususta

Irakin sodan uhka pitää öljyn hinnan korkealla. Tästä hyötyy myös Venäjä, jonka talous nousee tasaista tahtia nimenomaan öljyn vuoksi. Venäjä on lisännyt öljyntuotantoaan 25 prosenttia muutamassa vuodessa ja hamuaa yhä suurempaa osuutta maailman energiamarkkinoista.

Venäjän musta kulta levittäytyy Siperian laajoille alueille. Venäjä on maailman toiseksi suurin öljyntuottaja ja pumppaa täällä hetkellä yli 7 miljoonaa barrelia öljyä päivässä. Vajaa puolet menee vientiin.

Venäjä on lisännyt tuotantoaan 10 prosentin vuosivauhdilla. Ja niin kauan kuin öljyn hinta on korkealla, myös Venäjän talous nousee. Kasvu on kuitenkin ailahtelevaista.

-Laskelmien mukaan näyttää siltä, että yhden dollarin muutos öljyn barrelihinnassa vaikuttaa 0,2 prosenttia venäjän bruttokansantuotteen muutokseen ja se on erittäin paljon, sanoo tohtori Pekka Sutela Suomen pankista.

Se, miten suuret Venäjän öljyvarat oikein ovat ja miten paljon tuotantoa voitaisiin lisätä ilman merkittäviä investointeja, on epävarmaa. Öljyteollisuuden ennusteet ovat keskenään ristiriitaisia. Varmaa on kuitenkin on se, että Venäjä hamuaa itselleen yhä suurempaa osuutta maailman energiamarkkinoista.

Vaikka öljy tuo valtiolle sananvaltaa, tavallisille venäläisille siitä ei juuri ole hyötyä. Venäjä on yhä liian riippuvainen vain muutamasta vientituotteesta, öljystä ja kaasusta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.