Mainos

Venäjä hautasi viimeisen Romanov-hallitsijansa

Venäjän viimeisen tsaariperheen hautausseremonia pidettiin tänään Pietarissa. Aamupäivällä pidettyyn tilaisuuteen osallistui Venäjän presidentti Boris Jeltsin puolisoineen, puolensataa Romanov-suvun jälkeläistä ja sadankunnan valtion edustajat.

Tsaariperheen surman 80-vuotispäivän järjestettävästä tilaisuudesta toivottiin ennakkoon kansallista sovintotapahtumaa. Venäjän johtomiesten vakuutteluista huolimatta moni venäläinen ei kuitenkaan usko ns. Jekaterinburgin jäännösten aitouteen ja paheksuu seremonian järjestämistä.

Myös Venäjän ortodoksinen kirkko suhtautuu epäilevästi Uralilta vuonna 1991 löydettyjen luiden alkuperään. Siksi Pietari-Paavalin linnoituksen katedraalissa toimitettavassa rukouspalveluksessa ei mainittu tsaariperheen nimiä eikä patriarkka Aleksi II saapunut Pietariin. Kaikissa Venäjän ortodoksissa kirkoissa kuitenkin rukoillaan tänään tsaariperheen ja kaikkien vainoissa uskonsa takia kärsineiden puolesta.

Pietari-Paavalin katedraalissa toimitetun seremonian jälkeen Nikolai II:n, hänen puolisonsa, kolmen tyttärensä, hovilääkärin ja kolmen palvelijan maalliset jäännökset saivat viimeisen lepopaikkansa Pyhän Katariinan kappeliin erillään muista Romanov-hallitsijoiden haudoista.

Jeltsin: Tsaarinmurha Venäjän historian häpeällisimpiä sivuja

Jekaterinburgin veriteko on yksi Venäjän historian häpeällisimpiä sivuja. Vuosikaudet vaikenimme tästä rikoksesta, Venäjän presidentti Boris Jeltsin sanoi 1918 surmatun tsaariperheen hautausseremoniassa.
-Romanovin perheen teloitus oli seurausta Venäjän yhteiskunnassa vallinneesta sovittamattomasta kahtiajaosta "omiin" ja "vieraisiin". Haudatessamme (nyt) syyttömästi surmatut haluamme hyvittää esi-isiemme synnit, hän julisti.

Vakavailmeinen presidentti painoi hetkeksi päänsä tsaariperheen arkkujen edessä.
-Kumarran pääni julmasti murhattujen syyttömien edessä, hän sanoi. Jeltsin kehotti kansalaisiaan katumukseen ja sovinnontekoon uskonnolliseen ja poliittiseen vakaumukseen ja kansallisuuteen katsomatta.
-Tämä vuosisata muodostui Venäjälle veriseksi laittomuuden vuosisadaksi, hän muistutti.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.