Mainos

Venäjä harkitsee vastatoimia USA:n ohjuskilpihankkeen vuoksi

Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin mukaan maa harkitsee vastatoimia, jos Yhdysvallat toteuttaa itäiseen Keski-Eurooppaan kaavailemansa ohjuskilpijärjestelmän. Medvedev sanoi tänään Japanissa, että Yhdysvaltain ja Tshekin eilen allekirjoittama ohjuskilpisopimus loukkaa syvästi Venäjää.

- Venäjä ei ryhdy ylitunteelliseksi, mutta harkitsemme vastatoimia, Medvedev sanoi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice puolestaan sanoi olevansa pettynyt Venäjän reaktioon, vaikkei pitänyt sitä yllätyksenä.

Medvedevin lausunto oli lievempi kuin Venäjän ulkoministeriön eilinen kannanotto. Tuolloin ulkoministeriö sanoi Venäjän vastaavan "sotilaallisteknisin keinoin", jos itäiseen Keski-Eurooppaan suunniteltu ohjuskilpijärjestelmä toteutuu.

Yhdysvallat ja Tshekki allekirjoittivat eilen sopimuksen, jonka mukaan Yhdysvallat saa rakentaa ohjuskilpijärjestelmään liittyvän tutka-aseman Tshekkiin. Tshekin parlamentin täytyy vielä vahvistaa sopimus.

Varsinaiset ohjukset Yhdysvallat haluaa sijoittaa Puolaan, mutta asiasta ei ole vielä päästy yhteisymmärrykseen Puolan hallituksen kanssa.

Sapelinkalistelun taustalla turvallisuuspoliittiset pyrkimykset

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin mukaan Venäjän uhkaus sotilaallisista toimista oli suunnattu pelotteeksi Euroopan maille. Pentagonin lehdistösihteeri Geoff Morrell arveli tänään, että Venäjän "sotaisan retoriikan" tavoitteena on luultavasti saada Euroopan maat epäröimään ohjuspuolustusjärjestelmään osallistumista.

Ruotsin ulkopoliittisen instituutin johtaja Tomas Ries arvioi, että Venäjän kovien puheiden taustalla saattaa olla pyrkimys säikytellä Tshekin parlamenttia, jotta se ei ratifioisi eilen allekirjoitettua ohjuskilpisopimusta.

Ries kuvasi STT:n puhelinhaastattelussa Medvedevin kannanottoa "melkoisen vahvaksi viestiksi". Hän ei kuitenkaan usko vakavampiin välikohtauksiin.

- He todennäköisesti osoittavat tyytymättömyyttään jonkinlaisella sotilaallisella toimella, kuten esimerkiksi siirtämällä ohjuksia, arveli Ries.

(MTV3-S´TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.