Venäjä hallitsi Kultarannan keskusteluja

Venäjä, Ukrainan kriisi ja näiden vaikutus Suomeen hallitsivat Kultarannan turvallisuuspoliittista keskustelua koko päivän.

Pääministeri Jyrki Katainen arvioi, että jokin Suomen asemassa on Ukrainan kriisin jälkeen muuttunut.

- Varmasti monelle meistä tuli aika yllätyksenä, kuinka nopeasti esimerkiksi Venäjän duuma pystyy antamaan valtiojohdolle luvan käyttää sotilaallista voimaa tai ainakin uhata sillä toista eurooppalaista valtiota. Kyllä Ukrainan kriisi ja Venäjän reaktiot siihen ovat muuttaneet jotakin, jota täällä Suomessakin täytyy miettiä, Katainen sanoi.

Suomi sai tänäänkin pyyhkeitä Venäjän ulkoministeriöltä huonosta yhteydenpidosta. Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma myötäili ja sanoi, että ministeritapaamisia olisi saanut olla enemmän.

-Yksi oppi on tietysti se, erityisesti silloin kun tapahtuu uutta ja paljon, että kanavat ovat auki ja kuullaan suoraan toisten käsityksiä.

Varsinainen keskustelu Kultarannassa ryöpsähti käyntiin, kun veteraanidiplomaatti, ministeri Jaakko Iloniemi arvioi, että Suomessa ei keskustella ihan rehellisesti maan liittoutumisesta.

- Minulla on aika vahvasti sellainen käsitys, että sotilaalliselta kannalta, venäläisten silmin Suomi on Naton liitännäinen. Ja jos todellinen kriisi tulisi, niin sitä kohdeltaisiin Naton liitännäisenä.  Me jaamme nyt Nato-maiden riskit, mutta meillä ei ole turvallisuustakeita, Iloniemi totesi. 

Puolustusministeri Carl Haglund (rkp) haki vertauksia yöelämästä.

- Meillä ei ole mitään vip-korttia minun tai presidentin tai ulkoministerin taskussa, jota voidaan väläyttää Naton ravintolajonossa, kun menemme jonon ohi, kun sataa ja haluamme nopeasti sisään ravintolaan. Semmosta hyvät ystävät ei ole olemassa.

Kirjailija Sofi Oksasen mukaan termitkin ovat vanhoja.

- Tähän hyökkkäämättömyyskeskusteluun, joka on värittänyt tätä Ukraina-keskustelua, liittyy se ongelma, että me puhumme koko ajan vanhan maailman termein - me emme osaa tunnistaa postmodernia imperialismia.

Suomalaisten venäjänkauppaa käyvien yritysten edusmies, Business Team for Russian hallituksen puheenjohtaja Esko Aho näkee Venäjän taloustilanteen huolestuttavana. Natostakin pitää keskustella.

- Ajatus siitä, että tehdään nyt nopeasti päätös johonkin suuntaan, niin se ei ole järkevää. Nyt kannattaa käyttää järkeä, harkintaa ja malttia ja välttää hätiköityjä päätöksiä, Aho sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat