Mainos

"Venäjä hakee konfliktia Euroopan kanssa"

Venäjän Viro-hysteria on tulkittu haluksi luoda pelon ilmapiiriä, jossa esimerkiksi kovan linjan kenraali saadaan helposti presidentiksi.

Venäjällä viime viikon kestänyt Viro-hysterian lietsonta on rauhoittunut. Tutkijat arvelevat, että karkea käytös Viroa kohtaan liittyy pyrkimykseen luoda presidentinvaalien alla Venäjälle uusia viholliskuvia.

Luomalla pelokas ilmapiiri luodaan edellytykset saada kovan linjan edustajan valituksi presidentiksi. Venäjän älymystö on vakuuttunut, että Venäjä hyötyy uhittelustaan vain sisäpolitiikassa. Ulkopolitiikassa se aiheuttaa Venäjälle vain hallaa.

Nashi nuorisojärjestö on kiistatta presidentti Vladimir Putinin hallinnon käsikassara, joten kaikki sen toimet on tulkittava Kremlin tahdoksi. Vihan lietsominen palvelee niitä Kremlin tahoja, jotka haluavat, että Venäjä eristäytyy muusta maailmasta ja kulkee omaa autoritaarista tietään

Oppositioon kuuluvan Jabloka puolueen nuorisojärjestö tuomitsee Viron patsasratkaisun, mutta ei halua osallistua Kremlin nuorten tapaisiin vainoihin ja vihan lietsontaan. Jablokan nuorten mukaan Venäjä hakee nyt vaalien alla tietoisesti konfliktia Euroopan kanssa.

- Länsisuhteiden kiristäminen ja jopa suhteiden rikkominen sekä siirtyminen kylmään sotaan on hyödyllistä Venäjän eliitille, koska se sitoo Putinin kädet ja mahdollistaa hänen kolmannen kautensa, Ilja Jashin Jablokan nuoret -järjestöstä kertoo.

Carnegi-instituutin tutkija arvioi, että Venäjän poliittinen eliitti ei osannut huomioida riittävästi, miten paljon haittaa aggressiivinen käytos aiheuttaa Venäjaän ja EU:n suhteille.

- Venäjälle ei koidu tästä mitään myönteistä. Se ei pysty mitenkään vaikuttamaan Viron toimiin, tutkija Andrei Rjabov Moskovan Carnegi-instituutista kertoo.

Vastavetona EU voi hidastaa Venäjän WTO-jäsenyyttä. EU voi kritisoida ihmisoikeuksia ja sananvapautta ja vaikeuttaa Itämeren kaasuputkihanketta. Suomessa Venäjän uhittelu voi lisätä Nato-myönteisyyttä.

Carnegin tutkijakin arvelee, etta Venäjän halu luoda uusia viholliskuvia liittyy presidentin vaaleihin. Luomalla pelokkaan ilmapiirin Venäjälle voidaan nostaa maan johtoon Putinin jälkeen vaikkapa armeijan kenraali, joka vaatii kovempia otteita ulkopolitiikassa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.