Venäjä epäilee Ahtisaaren Kosovo-suunnitelmaa

Lopullisesta Kosovon tilannetta koskevasta suunnitelmasta päättää YK:n turvallisuusneuvosto.

Venäjä ei tänään lämmennyt YK:n Kosovon-erityislähettilään Martti Ahtisaaren suunnitelmalle Kosovon tulevaisuudesta. Se jäi epäilyksineen kuitenkin yksin, sillä muut yhteysryhmän maat ja sotilasliitto Nato tukivat suunnitelmaa.

- Hyvin raskas kokous. Venäläiset suhtautuivat erittäin epäilevästi suunnitelmaan. Sen sijaan en ole koskaan nähnyt viisikkoa (Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa ja Italia) näin yhtenäisenä, kertoi nimettömänä pysytellyt diplomaattilähde kokouksen jälkeen.

Kuusikko muodostaa yhdessä niin sanotun yhteysryhmän, jolle Ahtisaari esitteli suunnitelmaansa suljettujen ovien takana Wienissä.

Diplomaattien mukaan Venäjä haluaisi viivästyttää päätöstä YK:n asemasta siihen saakka, kunnes Serbiaan on saatu uusi hallitus. Tämä saattaisi merkitä jopa kuukausien lykkäystä, sillä viime viikonloppuna pidetyt vaalit olivat tasaväkiset. Siksi hallitusneuvotteluista odotetaan pitkiä ja vaikeita.

Kosovon pääministeri Agim Ceku tyrmäsikin heti tuoreeltaan kaavailut:

- Uusille viivytyksille ei ole tarvetta. Yhteysryhmä on jo aikaisemmin vakuuttanut meille, ettei niitä tule, Ceku puuskahti.

Ahtisaaren on määrä esitellä suunnitelmansa serbeille ja albaaneille viikon päästä. Uutistoimisto Tanjugin mukaan Serbian väistyvä pääministeri Vojislav Kostunica ei kuitenkaan aio tavata Ahtisaarta. Hallituslähteiden mukaan tämä johtuu puhtaasti muotoseikasta, koska väistyvä hallitus ei lain mukaan saa tehdä päätöksiä muista kuin teknisistä asioista.

Lopullisesti Kosovon asemasta päättää aikanaan YK:n turvallisuusneuvosto.

Nato tukee täysin

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer vakuutti Naton ulkoministerikokouksen jälkeen Brysselissä, että sotilasliitto tukee täysin Ahtisaaren suunnitelmaa. Pääsihteeri halusi niin ikään, että asia ratkaistaan nopeasti.

- Ratkaisun jälkeen kaikki tietävät, mitä heidän odotetaan tekevän, Scheffer kiteytti.

Natolla on Kosovossa liki 17 000 sotilasta. Sotilasliitto pelkää viivytysten maksavan sille mahdollisesti ihmishenkiä, sillä maakunnassa kytevät jännitteet saattavat milloin tahansa leimahtaa avoimeksi väkivallaksi.

Naton sotilaat ovat olleet Kosovossa vuodesta 1999. Tuolloin sotilasliiton pommikoneet saivat iskuillaan serbit lopettamaan iskut albaanien sissiliikettä vastaan. Maakunta on ollut siitä lähtien YK:n hallinnossa.

Serbia vastustaa kiivaasti itsenäisyyden myöntämistä Kosovolle, jota se pitää historiallisesti osana Serbiaa. Serbia on tarjonnut Kosovolle rajoitettua autonomiaa.

Kosovon albaanit taas haluaisivat maakunnalleen täyden itsenäisyyden. Ahtisaaren johdolla Wienissä viime vuonna käydyt neuvottelut päättyivät tuloksettomina.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat