Mainos

Venäjä: Ei sotilaallista rakentamista uusiin Nato-maihin

Naton pitäydyttävä sotilaallisesta rakentamisesta uusiin Nato-maihin, sanoi Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov neuvoteltuaan eilen Parisiisissa Ranskan pääministerin Alain Juppén ja ulkoministerin Hérvé de Charetten kanssa. Tämä on tärkeimpiä ehtoja Venäjän ja Naton väliselle sopimukselle.

Venäjän päähuoli Naton itälaajenemisessa on uhka Naton sotilaallisten perusrakenteiden, infrastruktuurin, etenemisestä kohti Venäjän rajoja, Primakov kertoi.

-Tähän mennessä me olemme sopineet siitä, että Naton taistelujoukkoja vältetään sijoittamasta pysyvästi nykyisten 16 jäsenmaan rajojen ulkopuolelle. Meidän on sovittava siitä, ettei luoda perusrakenteita, jotka mahdollistavat noiden joukkojen siirtämisen edemmäksi, Primakov sanoi.

Primakov korosti, ettei mahdollinen Venäjän ja Naton sopimus merkitse, että Venäjä olisi muuttanut kielteistä kantaansa Naton laajenemiseen, vaan on ainoastaan tapa rajoittaa laajenemisen seurauksia. Primakov kieltäytyi sanomasta, milloin Venäjä ja Nato voisivat sopia uudesta, yhteistyöhön perustuvasta suhteesta, mutta hän toivoi, että Naton pääsihteerillä Javier Solanalla on mukanaan rakentavia ehdotuksia, kun hän vierailee ensi tiistaina Moskovassa.

Ranska isännöimään allekirjoitusta?

Ranska haluaisi Nato-lähteiden mukaan isännöidä mini-huippukokousta, jossa sopimus allekirjoitettaisiin. Näiden lähteiden mukaan Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit, Bill Clinton ja Boris Jeltsin, ovat alustavasti sopineet, että sopimus pyritään allekirjoittamaan 27. toukokuuta "jossakin Euroopassa".

Paikka saattaa riippua siitä, ovatko Yhdysvallat ja Ranskan siihen mennessä sopineet kiistansa Naton eteläisestä komentokeskuksesta. Yhdysvallat on toisaalta korostanut ettei se hyväksy mitään sopimusta, joka tekisi Keski-Euroopan ehdokasmaista toisen luokan Nato-maita.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.