Mainos

Venäjä ei siedä Naton laajentumista entisen NL:n alueelle

Venäjä varoitti tänään Natoa laajentumisesta entisen Neuvostoliiton alueelle. Tällainen laajentuminen tuhoaisi Venäjän ja Naton yhteistyön mahdollisuudet, sanoi Venäjän varaulkoministeri Jevgeni Gusarov. Gusarov puhui Münchenissä, missä oli viikonvaihteessa koolla vuotuinen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kansainvälinen suurkonferenssi.

Gusarov puhui "punaisesta viivasta" - entisen Neuvostoliiton sisältävästä alueesta - jonka ylittäminen olisi uhka Venäjälle.
-Tuon viivan ylittäminen tekisi Naton ja Venäjän yhteistyön, josta olemme niin lämpimästi puhuneet tänään, käytännössä olemattomaksi, Gusarov sanoi.

Münchenin konferenssiin osallistuvat Georgian ja Ukrainan edustajat tuomitsivat Gusarovin näkemykset. Georgia ja Ukraina kuuluivat kumpikin Neuvostoliittoon.
-Me Ukrainassa torjumme kaikenlaiset punaiset viivat, sanoi Ukrainan ulkoministeri Borys Tarasyuk.
-Vain meillä itsellämme on oikeus puhua omista turvallisuuseduistamme ja päättää omasta tulevaisuudestamme.

Myös georgialaiset torjuivat Gusarovin ajatukset.
-Tässä ei ole kyse maantieteellisestä viivasta, vaan Venäjän poliittisten päättäjien mielissä olevasta viivasta, sanoi Georgian parlamentin puolustuskomitean puheenjohtaja Adamia Revas.
-Tunnen oloni tuon viivan sisäpuolella hyvin epämukavaksi.

Puolasta, Unkarista ja Tshekistä on tulossa Naton jäsenmaita maaliskuussa. Yhdeksän muuta maata, niiden joukossa Viro, Latvia ja Liettua, havittelevat jäsenyyttä. Saksan liittokansleri Gerhard Schröder sanoi Münchenissä eilen, että Nato ei huippukokouksessaan Washingtonissa huhtikuussa esitä jäsenyyskutsuja millekään uudelle maalle. Nato tarvitsee Schröderin mukaan nyt aikaa toimintansa vakiinnuttamiseen saadessaan kolme uutta jäsenmaata.
(STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.