Venäjä ei päästä ihmisoikeustarkkailijoita Tshetsheniaan

Venäjä ei päästä kansainvälisiä ihmisoikeustarkkailijoita tutkimaan syytöksiä Tshetsheniassa sattuneista julmuuksista. Moskova torjui siten maailmalta tulevan voimistuvan paineen ulkomaisten tarkkailijoiden pääsyn sallimisesta.

Vladimir Putin

Virkaatekevä presidentti Vladimir Putin nimitti myöhemmin päivällä Venäjän ulkomaalaisviraston johtajan Vladimir Kalamanovin valvomaan Tshetshenian ihmisoikeuksia. Kremlin Tshetshenia-tiedottaja oli jo aiemmin sanonut, että tehtävään valittaisiin vain "Venäjän federaation kansalainen".

Kalamanov valvoi sodan alkuvaiheessa kymmenientuhansien pakolaisten virtaa Tshetsheniasta Ingushiaan. Hän on ammattidiplomaatti, joka työskenteli osastopäällikkönä Venäjän kansallisuusasiain ministeriössä, kunnes hänet vuonna 1997 nimitettiin presidentin erityisedustajaksi Pohjois-Ossetiaan Kaukasuksen pohjoisosaan.

Kansainvälisten ihmisoikeustarkkailijoiden päästämistä Tshetsheniaan vaati eilen mm. YK:n ihmisoikeuskomissaari Mary Robinson. Naton pääsihteeri George Robertson sanoi puolestaan eilen Moskovassa, että Putin oli suostunut nimittämään kansainvälisen selvitysmiehen Tshetsheniaan. -Presidentti nimittää asiamiehen, kansainvälisen arvovaltaisen henkilön, tutkimaan valituksia ihmisoikeusloukkauksista Tshetsheniassa, Robertson kertoi yhden päivän Moskovan-vierailunsa päätteeksi. Venäjä on tähän saakka kieltäytynyt päästämästä YK:n tai Punaisen Ristin tarkkailijoita tutkimaan syytöksiä, joiden mukaan tuhansia siviilejä on kuollut Tshetshenian sodassa ja muita suljettu leireihin ja kidutettu.

Venäjältä voimakas vastalause

Venäjä pyrkii edelleen rajoittamaan ulkomaiden sekaantumista Tshetshenian sotaan, jota se pitää "sisäisenä asianaan". Moskovan herkkähipiäisyys tuli jälleen ilmi, kun Venäjän ulkoministeriö esitti voimakkaan vastalauseensa Yhdysvaltain ulkoministeriön otettua tiistaina vastaan johtavan tshetsheeniseparatistin Seilam Beshajevin. Amerikkalaisten diplomaattien ja Beshajevin, Tshetshenian parlamentin varapuhemiehen, tapaaminen oli Venäjän ulkoministeriön mukaan ehdottoman tuomittava.

Ranskan ulkoministeri Hubert Vedrine vaati aiemmin tällä viikolla kaikenlaisen sorron lopettamista Tshetsheniassa, varsinkin ns. suodatusleireillä, joilla Venäjä sanoo pyrkivänsä "suodattamaan" terroristit tavallisista kansalaisista. Kidutukset ja raiskaukset ovat päivittäisiä ilmiöitä mm. naisten, lasten ja vanhusten kansoittamalla Tshernokozovon leirillä 120 kilometriä Groznyista koilliseen, kertoi muuan leirillä ollut pakolainen ranskalaiselle Le Monde -lehdelle.

Kiivaat taistelut jatkuivat

Tshetshenia

Venäjän ilmavoimat ja tykistö ovat jatkaneet sissitukikohtien pommittamista Etelä-Tshetsheniassa. Venäjä iski syvälle vuoristoon. Venäläissotilaat sanoivat kohtaavansa voimakasta vastarintaa Vedenon rotkomaisessa laaksossa ja Shatoin ja Itum-Kalen kylien ympärillä Argunjoen laaksossa. Lentokoneet ja taisteluhelikopterit tekivät vuorokauden aikana 63 lentoa näihin laaksoihin, jotka ulottuvat vuoriston läpi Georgian rajalle. Yhtenä pääasiallisena kohteena oli Argunin rotkon alussa oleva Duba-Jurtin kylän ympäristö.
Laskuvarjojoukot valtasivat Tangin kanjonin yläpuolella olevat kukkulat Groznyin eteläpuolella.

Venäläissotilaat ovat edenneet hyvin hitaasti korkealle vuorille kohdatakseen sinne linnoittautuneet arviolta
8 000 sissiä. He ovat mieluummin yrittäneet heikentää sissejä lakkaamattomilla tykistö- ja ilmaiskuilla ennen Kremlin ilmoittamaa ratkaisevaa hyökkäystä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat