"Venäjä ei määrää" - Aranda ei väistänyt venäläistä sotalaivaa

Tutkimusalus Arandan laivanvarustamon VG-Shippingin toimitusjohtaja Jussi Mälkiän mukaan Aranda oli molemmilla kerroilla kansainvälisillä merialuilla, jossa yksittäinen maa ei voi määrätä.

VG-Shippingin toimitusjohtaja Jussi Mälkiä myöntää, että Aranda ei väistänyt venäläistä sotalaivaa venäläisten pyynnöistä huolimatta.

– Molemmat matkat ja reitit oli suunniteltu jo vuosi sitten. Kyseessä oli rutiinitoimenpide ottaa erilaisia näytteitä. Aranda piti kiinni suunnitelmasta.  Ruotsalaiset olivat vuokranneet aluksen.

– Venäjä ei määrää kansainvälisillä vesillä. Siellä toimitaan kansainvälisillä säännöillä.

Venäjän laivasto on kahdesti tänä vuonna pyrkinyt estämään pääsyn näytteenottopisteelle kansainvälisellä merialueella Gotlannin itäpuolella.

Tutkimusalus Aranda on ollut tuolloin Ruotsin meteorologisen ja hydrologisen tutkimuslaitoksen (SMHI) tutkimusmatkalla. 

Ensimmäisellä kerralla 2.8. venäläinen sotalaiva kehotti kahteen otteeseen radioyhteyksien kautta Arandaa muuttamaan kurssia. Aluksi Aranda toimi pyyntöjen mukaisesti, mutta toisella kerralla ilmoitti pysähtyvänsä tutkimuspisteelle. Tutkimusalus Arandalta tehtiin havainto pinta-ajossa olevasta sukellusveneestä.

Toisella kerralla 2.9. venäläinen helikopteri lähestyi Arandaa muutamaan otteeseen, minkä jälkeen sotalaiva otti myös kurssin suoraan Arandan perää kohden ajaen hyvin läheltä ohi. Aranda piti tilanteesta huolimatta suuntansa ja vauhtinsa.

Lähde: SYKE

Mälkiä sanoo merillä ollessaan tottuneensa siihen, että venäläiset valvovat erityisen tarkasti itäisillä merialueilla, missä Arandan uusimmat häirinnät tapahtuivat.

– Nyt venäläisten liikehdintä on taas lisääntynyt, mutta vielä 80- ja 90-luvuilla oli tavallista, että venäläiset nousivat jopa laivaan kyselemään, mikä on laivan kotipaikka ja millä asioilla laiva liikkuu. Sukellusveneitäkin näkyi usein.

Vesialueiden rajoilla tiukkaa valvontaa

Mälkiän mukaan Venäjä ei kuitenkaan ole ainut valtio, joka näin toimiii.

– Kaikki merkittävät merivaltiot vartioivat tarkasti, mitä vesillä tapahtuu. Valvonta on erityisen tarkkaa erityisesti Yhdysvalloissa. Sitä on runsaasti myös Irlannissa, Ranskassa ja Espanjassa.

Mälkiän mukaan jatkossa kaikki tämän tyyppiset kohtaamiset tullaan tarkasti raportoimaan. 

– Poliittinen tilanne on tämän muuttanut, toteaa Mälkiä.

Lue myös:

    Uusimmat