Mainos

Venäjä ei halua Natoa Kosovoon

Venäjän presidentti Boris Jeltsin varoittaa ulkopuolisia voimia puuttumasta Kosovon tilanteeseen. Tämä voisi johtaa selkkauksen leviämiseen ja koko Balkanin tilanteen muuttumiseen entistä epävakaammaksi, ja sillä voisi olla arvaamattomia seurauksia koko Euroopalle, Jeltsin sanoi tänään Bonnissa neuvoteltuaan Saksan liittokanslerin Helmut Kohlin kanssa.

Jeltsin luonnehti Bonnin-neuvottelujaan "älylliseksi huippukokoukseksi", joka oli omiaan lujittamaan Moskovan ja Bonnin kasvavia liittosuhteita. Kohl korosti "maiden kasvavaa ystävyyttä ja kumppanuutta" ja sanoi, että Saksa on tiukasti sitoutunut tukemaan Venäjän uudistusprosessia. Vaikka Jeltsin ja Kohl luettelivat joukon valtuuskuntiensa solmimia sopimuksia - mm. ydinenergiayhteistyöstä, rikollisuuden vastustamisesta ja opetuksesta - he eivät yrittäneetkään löytää yksimielisyyttä keinoista Kosovon kriisin rauhoittamiseksi. He sanoivat kylläkin olevansa yhtä mieltä siitä, että kaikki on tehtävä verenvuodatuksen lopettamiseksi.

Saksa tiukan linjan kannalla

Saksa vaatii tiukkoja otteita Jugoslavian kovakouraista Kosovon-politiikkaa vastaan ja on ehdottanut Naton joukkojen lähettämistä Kosovon rajoille, jottei tilanne pahenisi. Venäjä, serbien perinteinen liittolainen, suhtautuu ehdotukseen suurin varauksin. Kohl vähätteli kuitenkin lehdistötilaisuudessa Venäjän ja Saksan erimielisyyksiä ja kertoi, ettei hän keskustellut sotilaallisesta vaihtoehdosta Jeltsinin kanssa.

Jeltsin tapaa Milosevicin

Jeltsin sanoi ymmärtävänsä täysin Saksan huolen Kosovon tilanteesta, ja kertoi tapaavansa piakkoin Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin puhuakseen asiasta, jotta vältyttäisiin suursodalta. Saksa arvostaa Kohlin mukaan suuresti roolia, jota Venäjä voi näytellä kriisin liennyttämisessä.
-Olen kiitollinen siitä, että Jeltsin suostui käyttämään suurta vaikutusvaltaansa Belgradissa verenvuodatuksen lopettamiseksi, Kohl sanoi.

Myös Venäjän puolustusministeri Igor Sergejev viestitti, ettei Venäjä aio hyväksyä Nato-joukkojen lähettämistä Serbialle kuuluvaan Kosovoon, ellei se tapahdu YK:n turvallisuusneuvoston ja osapuolten suostumuksella. Sergejev ilmoitti kannastaan tavattuaan saksalaisen virkaveljensä Volker Rühen Bonnissa.

Kinkel ja Rühe eri linjoilla

Saksan ulkoministeri Klaus Kinkel on kehottanut Natoa päättämään pian joukkojen lähettämiseksi Kosovon rajoille, jottei kriisi leviäisi Kosovon ulkopuolelle. Puolustusministeri Volker Rühe arvosteli kuitenkin tänään "eräiden läntisten ulkoministerien" vaatimuksia sotilaallisesta ratkaisusta Kosovon kriisiin. Frankfurter Allgemeine -lehden haastattelussa Rühe korosti, että sotilaallinen ratkaisu voi tulla kyseeseen vasta kun kaikki muut mahdollisuudet on käytetty. Rühe ei maininnut nimiä, mutta hän viittasi selvästi ulkoministeri Kinkeliin. Rühe kertoi ottavansa asian esille Brysselissä huomenna illalla alkavassa Naton puolustusministerikokouksessa.

Paine Kosovon tilanteen rauhoittamiseksi sotilastoimin on kasvanut koko ajan. EU:n puheenjohtajamaa Britannia haluaisi YK:n turvallisuusneuvostolta valtuutuksen Nato-joukkojen lähettämiselle albaanienemmistöiseen Kosovoon. Venäjällä on turvallisuusneuvostossa veto-oikeus. Yhdysvaltain mielestä päätös Naton mahdollisesta Kosovo-operaatiosta tulisi tehdä sotilasliiton sisällä.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.