Venäjä ei aio ratifioida Kioton sopimusta

Venäjä on ilmoittanut, että Kioton ilmastosopimuksen ratifioiminen uhkaisi maan talouskehitystä. EU puolestaan näyttää jäävän sopimuksen mukaisista tavoitteistaan.

Venäjä on ilmoittanut, ettei se vahvista Kioton ilmastosopimusta nykyisessä muodossaan. Asiasta kertonut Kremlin korkea-arvoinen neuvonantaja Andrei Illarionov sanoi, että sopimus uhkaisi maan taloudellista kasvua.
Illarionov puhui tiedotusvälineille sen jälkeen, kun hän oli keskustellut presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Venäjä on aiemmin kritisoinut Kioton sopimuksen rajoituksia hiilidioksidipäästöjen osalta. Venäjän mukaan sen pitäisi rajoittaa kuuden prosentin päästöjään, kun esimerkiksi Yhdysvaltojen ei tarvitse rajoittaa omia 25 prosentin hiilidioksidipäästöjään.

Presidentti Vladimir Putin on painottanut, että Venäjä tekee ratifiointipäätöksen omien etujensa mukaan.

Venäjän päätös merkittävä


Kioton sopimuksen maailmanlaajuinen voimaantulo edellyttää käytännössä hyväksymistä eli ratifiointia Venäjän parlamentissa suurimman saastuttajan Yhdysvaltain vetäydyttyä sopimuksesta.

Sopimus tulee voimaan, kun maat, jotka tuottavat vähintään 55 prosenttia maailman saasteista, ovat hyväksyneet sen.

Venäjä lupasi viime vuonna ratifioida Kioton sopimuksen, mutta presidentti Vladimir Putin yllätti lokakuussa asiantuntijat sanomalla, että Venäjän on tutkittava sopimuksen vaikutuksia maan erittäin energiariippuvaiseen talouteen.

Asiantuntijoiden mukaan Venäjä hyötyisi sopimuksesta, koska maat voivat myydä käyttämättömiä saastekiintiöitään muille maille. Venäjällä on paljon käyttämättömiä kiintiöitä, koska niistä sovittiin jo vuonna 1990, vuosi ennen Neuvostoliiton ja sen raskaan teollisuuden romahdusta.

EU ei saavuta sopimuksen tavoitteita

EU:n komissio on tänään arvioinut, ettei unioni saavuta Kioton sopimuksen mukaisia tavoitteitaan päästöjen vähentämiseksi ilman lisätoimia. Komission raportin mukaan EU-maiden kasvihuonekaasupäästöt kääntyivät kasvuun vuosina 2000 ja 2001 oltuaan laskusuunnassa viime vuosikymmenen jälkipuoliskolla.

EU:n ympäristöasioista vastaavan komissaarin Margot Wallströmin mielestä tilanne on vakava ja aika on loppumassa. Hän kehotti jäsenmaita aloittamaan kiireellisesti toimet, joilla päästöt saataisiin kääntymään jälleen laskuun.

Keskimäärin EU-maiden päästöt ylittävät tavoitteet 7,5 prosentilla. Suomessa päästöt ovat peräti 16,5 prosenttia suuremmat kuin tavoite. EU on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä vuoden 1990 tasota 8 prosentilla vuosiin 2008-12 mennessä.

(MTV3-Reuters)

(Seitsemän uutiset 02.12.2003)

Lue myös:

    Uusimmat