Mainos

Venäjä: Dagestanin sissit kuriin

Venäjä on aloittanut täysimittaisen hyökkäyksen muslimisissejä vastaan Dagestanissa Etelä-Venäjällä, ilmoitti vt. pääministeri Vladimir Putin tänään.

Venäjä ilmoitti tänään aloittaneensa suurhyökkäyksen islamilaisia separatisteja vastaan, jotka ovat miehittäneet eteläisen Dagestanin osatasavallan. Venäjä varoitti ulottavansa iskut myös sissien tukikohtiin Tshetsheniassa. Virkaatekevä Venäjän pääministeri Vladimir Putin ilmoitti, että operaation tarkoituksena on murskata sissien vastarinta. Dagestanin pääkaupungissa Mahatshkalassa sijaitsevat lähteet ilmoittivat, että venäläiset joukot ovat piirittäneet kapinallisten tukikohdan eteläisellä Botlihin alueella. Venäläiset ovat myös moukaroineet tukikohtaa raskaalla tykistötulella. Venäjän mukaan liki 200 kapinallista on saanut surmansa ja 300 loukkaantunut viikon kestäneissä taisteluissa.

Venajan joukot taistelevat Dagestanissa

Venäjä voi taas hyökätä Tshetsheniaan

Dagestanin kriisi alkoi, kun kapinalliset ylittivät viikko sitten Tshetshenian rajan, ottaen haltuunsa useita kyliä ja julistaen alueen itsenäiseksi islamilaiseksi tasavallaksi. Venäjän sisäministeriön mukaan sissejä on noin 1200. Venäjä pelkää Dagestanin kriisin leviävän samalla tavalla kuin vuosien 1994-1996 Tshetshenian sodan. Sota toi puuristin yhteensä 80 000 sotilaan haudalle. Sen seurauksena Tshetsheniasta tuli käytännössä itsenäinen ja Pohjois-Kaukasuksesta etninen ruutitynnyri, jonka sytytyslanka paloi. Vt. pääministeri Putinin mukaan Venäjä voi hyökätä sissien tukikohtiin myös Tshetsheniassa. Tshetshenia kuuluu Venäjälle. Me tulemme hyökkäämään jokaiseen sissitukikohtaan ja tuhoamaan sissit, hän vakuutti.

Tshetshenialaisen sotapäällikön Shamil Basajevin - joka johtaa kapinallisia - tiedottaja kertoi tänään Groznyissa, että venäläisten joukkojen ja miehistönkuljetusajoneuvojen oli nähty ylittävän Tshetshenian rajan. Venäläisten hävittäjien ja taisteluhelikopterien kerrottiin myös iskeneen kolmeen kylään Tshetsheniassa. Venäjän puolustusministeriö on kiistänyt kummatkin tiedot. Venäläisten sotilaslähteiden mukaan vaikea maasto tekee sissien häätämisen erityisen vaikeaksi. -He tuntevat maaston hyvin. On mahdotonta sanoa, mistä he tulevat, mihin he menevät tai mistä he ampuvat, nimettömänä pysynyt venäläinen upseeri sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Dagestan, Venaja, Tsetshenia

Naiset ja lapset pakenevat, sotilaille palkankorotus


YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan yli 6000 ihmistä, etupäässä naisia ja lapsia, on paennut Dagestanista. UNHCR:n tiedottajan Judith Kuminin mukaan luku voi olla jopa kaksinkertainen, koska pienistä vuoristokylistä on vaikeaa saada tietoja. Venäjän puolustusministeri Igor Sergejev puolestaan kertoi määränneensä vt. pääministeri Vladimir Putinin aloitteesta Dagestanissa taistelevien sotilaiden palkkaa nostettavaksi. Siellä ei ole niin paljon sotilaita. Jos maksamme heille kunnolla, he työskentelevät hyvin ja suorittavat saamansa tehtävän nopeammin, Putin vakuutti. Putin muistutti, että Venäjän rauhanturvaajille Kosovossa maksetaan 1000 dollaria (vajaat 6000 markkaa) kuussa, "kun taas omassa maassamme henkensä kaupalla käskyjään täyttävät sotilaat eivät edes saa palkkaansa ajoissa".

Suomi huolestunut

Suomi on Euroopan unionin puheenjohtajamaana esittänyt huolensa väkivaltaisuuksien lisääntymisestä Dagestanissa. Ulkoministeriön tiedotteen mukaan Unionin jäsenmaat tuomitsevat muslimikapinallisten itsenäisyysjulistuksen ja tunnustavat Dagestanin osaksi Venäjää.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.