Mainos

Venäjä: Basajev saarrettuna

Venäläinen kenraali kertoi illalla, että tshetsheenisissipäällikkö Shamil Basajev on saarroksissa Goragorskin kylässä Tshetshenian länsiosassa. Kenraali Vladimir Shamanovin lausunnosta kertoi venäläinen uutistoimisto Itar-Tass.

Basajev uhkasi maanantaina aloittaa terrorikampanjan Venäjän maaperällä kostoksi Venäjän hyökkäyksestä Tshetsheniaan. Venäjän pääministeri Vladimir Putin puolestaan asetti ennakkoehtoja neuvotteluille Tshetshenian presidentin Aslan Mashadovin kanssa. Putinin mukaan neuvotteluja voidaan käydä, jos tshetsheenit ensin luovuttavat pommi-iskuihin syyllistyneet terroristit Venäjälle.

-Venäjän johdolla on pian tilaisuus näyttää, kuinka se vastustaa Venäjän kansalaisiin kohdistuvaa terrorismia, Basajev sanoi puhelinhaastattelussa uutistoimisto AFP:lle. -Tämä saattaa tapahtua pian, Minulla on riittävästi miehiä ja kalustoa sellaisen operaation aloittamiseksi, hän lisäsi. Venäjän viranomaiset syyttävät Basajevia asuintaloihin mm. Moskovassa kohdistuneista pommi-iskuista, joissa sai surmansa noin 300 ihmistä.

Basajevin uskotaan myös olleen naapuritasavaltaan Dagestaniin elo- ja syyskuussa tehtyjen sissihyökkäysten takana. Muslimisissien tavoitteena on 1800-lukulaisen islamilaisvaltion luominen Tshetsheniaan ja Dagestaniin. Moskova ryhtyi sissihyökkäysten vuoksi laajoihin turvatoimiin, jotka huipentuivat 1. lokakuuta aloitettuun maahyökkäykseen.

Venäjän sisäministeri Vladimir Rushailo sanoi viime viikolla, että maan turvallisuuspalvelu yrittää aktiivisesti saada Basajevin ja hänen lähimmän miehensä Hattabin kiinni joko elävänä tai kuolleena. Tshetshenian presidentti Aslan Mashadov sanoutui irti Dagestanin sissihyökkäyksistä, mutta nimitti Basajevin Dagestanin vastaisen itärintaman komentajaksi, kun Venäjän joukot aloittivat hyökkäyksensä.

Putin: Terroristit luovutettava

Pääministeri Vladimir Putin sanoi maanantaina, että hän suostuu Tshetshenian presidentin Aslan Mashadovin ehdottamiin neuvotteluihin, mutta vain jos Tshetshenia luovuttaa pommi-iskuista epäillyt "terroristit" Venäjälle.
-Suhtaudun myönteisesti Mashadovin ehdotukseen, mutta asettaisin tärkeysjärjestyksen toisin päin. Ensin olisi luovutettava terroristit, jotka ovat tehneet hyökkäyksiä rauhallisiin kyliin ja kaupunkien kerrostaloihin, Putin sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Moskovassa viime viikolla perustetun Tshetshenian varjohallituksen johtaja Malik Saidullajev vaati maanantaina Mashadovin eroa. -On täysin selvää, ettei Mashadov ole tilanteen herra eikä hänen vaikutusvaltansa ulotu hänen omia turvamiehiään pidemmälle, Saidullajev sanoi. Pakolaisvirta Tshetsheniasta jatkuu.

Pelkästään eilen viitisentuhatta tshetsheeniä pakeni sodan jaloista, kertoivat venäläisviranomaiset. Pakolaisten määrä on noussut arviolta 155 000:een, heistä yli 140 000 on paennut läntiseen naapuritasavaltaan Ingushiaan.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.