Mainos

Venäjä avasi jälleen kaasuhanan

Pakkasissa hytisevä Valko-Venäjä taipui kaasutoimitusten katkettua vuorokaudeksi. Väliaikainen sopimus turvaa kaasutoimituksen kuukaudeksi eteenpäin.

Venäläinen kaasujätti Gazprom aloitti tänään uudelleen kaasutoimitukset Valko-Venäjälle sen jälkeen kun Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko oli taipunut jatkamaan sopimusta Gazpromin ehdoilla.

Gazprom keskeytti kaasutoimitukset eilen 20 asteen pakkasessa hytisevälle Valko-Venäjälle.

Kiista ei kuitenkaan ole lopullisesti ohi, sillä sopimus on väliaikainen. Se on voimassa vain tämän kuun loppuun. Sopimuksen kaasun toimittamisesta allekirjoitti riippumaton venäläinen välittäjäyhtiö Trans Nafta.

Venäjän ja Valko-Venäjän kiista kaasutoimitusten hinnoista kärjistyi tänään diplomaattiseksi riidaksi, kun Valko-Venäjä kutsui suurlähettiläänsä kotiin Moskovasta. Lukashenko syytti Venäjää kiristyksestä ja "terrorismista", mutta sanoi maansa olevan vastentahtoisesti valmis jatkamaan sopimusta Gazpromin esittämillä hinnoilla. Valko-Venäjä oli toivonut saavansa kaasua yhtä halvalla kuin Gazprom myy sitä Venäjän kotimarkkinoille.

Valko-Venäjällä on talvi ankarimmillaan. Maassa jouduttiin aloittamaan ankarat energiansäästötoimet kaasuntulon katkettua 24 tunnin ajaksi.

Valko-Venäjän mukaan kiistan todellinen syy on valkovenäläisen valtiollisen Beltransgaz-yhtiön yksityistäminen. Maa ei ole halunnut myydä yhtiön osake-enemmistöä Gazpromille.

Euroopan kaasuntarpeesta noin 17 prosenttia kulkee Valko-Venäjän kautta. EU:n komissio vaati tänään nopeata ratkaisua kiistaan, joka ei kuitenkaan uhkaa toistaiseksi EU-maiden kaasun saantia.

Valko-Venäjän kaasukriisi on vaikeuttanut myös Venäjälle kuuluvan Kaliningradin alueen energiatilannetta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.