Venäjä-asiantuntijat näkevät maan tulevaisuuden synkkänä

Venäjän poliittinen ja taloudellinen tila on muutamassa vuodessa entisestään huonontunut. Lisäksi maata uhkaa ympäristökatastrofi, sanotaan tänään julkistetussa kolmen Venäjän-asiantuntijan, Anne Kuorsalon, Ilmari Susiluodon ja Martti Valkosen uudessa kirjassa Venäjä ja rosvokapitalismin haaksirikko. Samat kirjoittajat olivat vuonna 1996 julkaistussa edellisessä Venäjä-kirjassaan Venäjä - jättiläinen tuuliajolla vielä jossakin määrin toiveikkaita.

Nyt on kuitenkin käynyt selväksi, että Venäjä on tuhlannut neuvostojärjestelmän romahtamisen tarjoaman etsikkoajan. Yksityistäminen ei nostanut kansan hyvinvointia, vaan on johtanut kähveltämiseen ja huipentunut rosvokapitalismiin. Kestävän kehityksen vaatimiin investointeihin ei ole panostettu. Valtavat luonnonvarat ja valtion omaisuus ovat siirtyneet suureksi osaksi neuvostoajan johtajien ja heidän liepeillään pyörineiden liikemiesten tai yrittäjiksi siirtyneiden entisten poliitikkojen omistukseen lakien estämättä. Työläiset ovat jääneet jäänet ilman palkkojaan ja sosiaaliturvaansa ja elintarviketuotanto pysyy pystyssä vain kansalaisten pienten yksityispuutarhojen turvin. Samalla poliittinen tilanne on tullut entistä epävakaammaksi. Presidentti Boris Jeltsin pystyy hallitsemaan vain ajoittain eikä kaoottisesti toimiva parlamentin alahuone, duuma, keskity kansankunnan tärkeimpiin kysymyksiin.

Yksimielisyyttäkin kaaoksen keskellä



Keskenään taistelevat poliittiset ja taloudelliset ryhmät ovat kuitenkin löytäneet yksimielisyyden yhdestä asiasta, maksumiehestä ja syyllisestä. Vastuu kuuluu niiden mukaan lännelle, joka yrittää asettaa ehtoja Venäjälle myönnettäville lainoille. Tämän vuoden maaliskuussa Venäjän katsotuin televisiokanava, ORT, sanoi, että Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF:n) pääjohtaja Michel Camdessus oli väärinkäyttänyt asemaansa arvostellessaan Venäjän taloudenpitoa ja asettamalla ehtoja lainalle. Camdessus oli television mukaan jopa rikkonut Venäjän lakia; laissa sanotaan, että Venäjä kattaa budjettivajeen IMF:n myöntämällä uudella neljän miljardin dollarin lainalla.

Venäjän ympäristökriisi on peräisin jo neuvostoajoilta, jolloin saastetilastoja kaunisteltiin ja salattiin. Hallinnon ja talouden rappio on kuitenkin vuoden 1991 jälkeen entisestään pahentanut tilannetta. Jo vuonna 1993 luonnehdittiin 55 suuren kaupungin ympäristötilannetta kriittiseksi ja noin kuudesosa Venäjän pinta-alasta on saastunut. Nikkelin sulaton ympärillä Murmanskin alueella miesten odotettavissa oleva elinikä on pudonnut 42 vuoteen. Ympäristölle vaarallisia ovat esim. Pietarista lounaaseen sijaitseva Sosnovyi Borin ydinvoimala ja Pietarista pohjoiseen sijaitseva suuri ongelmajätelaitos, jonka vuotaminen saattaa aiheuttaa Tshernobyl-luokan ympäristökatastrofin.

Valopilkkujakin löytyy

Valonvälähdyksenä Venäjän synkällä taivaalla Kuorsalo pitää sitä, että "venäläiset ovat selvinneet tästä kaikesta ja varmasti tulevat selviämään jatkossakin".
-Se on tässä parasta, että mitään kapinaa ei ole tullut, ihmiset eivät ole lähteneet nälkäpakolaisiksi...Ihmiset ovat menneet pikku puutarhapalstoilleen töihin ja he ruokkivat itse itsensä. Kuorsalon mukaan pitäisi luoda edellytykset normaalille yrittäjätoiminnalle sen sijaan, että tuetaan sisäpiirijärjestelyjä.

Kuorsalo Anne

-Onhan Venäjällä aikaansaavia ihmisiä, jos heille annetaan tilaisuus tällaiseen työntekoon, Kuorsalo sanoi kirjan julkistamistilaisuudessa. Susiluodon mukaan yksi myönteinen, pakon mukana tullut ulottuvuus Venäjällä on regionalismi, keskusvallan heikkeneminen. Keskuksesta ei ole enää odotettavissa määrärahoja, jolloin alueet eli alueiden kuvernöörit ovat joutuneet organisoimaan alueensa asiat. Tästä on joillakin seuduilla nähtävissä hyviä tuloksia, Susiluoto kertoi. Valkonen pitää valopilkkuna sitä, että "yksi supervalta ottaa ja romahtaa kokonaan".

-Sen jälkeen Venäjän federaation alueelle saattaa tulla 10-40 venäjänkielistä valtiota, jotka saattavat oman etunsa nimessä ryhtyä yhteistyöhön.
-Tällöin luonnollista tietä sinne syntyisi sellaisia valtioita, joilla on elinkelpoinen tulevaisuus. Mielestäni Euroopan ja Aasian turvallisuus paranee, kun Venäjän militaristinen suurvalta loppuu, Valkonen sanoi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat