Mainos

Venäjä-asiantuntija: Kaasuputki Suomelle puhdasta bisnestä

Venäjän Vladimir Putinin ja Suomen Matti Vanhasen pääministeritapaamisen anti jäi melko laimeaksi, arvioi Venäjä-asiantuntija, Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen. Kivinen näkee kuitenkin uutena sen, että Venäjä pyrkii nyt hahmottelemaan Suomelle ja Venäjälle yhteistä tapaa päästä yli globaalista talouskriisistä. Pääministerit keskustelivat pitkään myös Itämerelle kaavaillusta kaasuputkihankkeesta, jonka ympäristövaikutusten arviointi on parhaillaan käynnissä.

Varsinaisia suuria poliittisia ratkaisuja ei kuitenkaan tapaamisessa tehty, vaan molemmat osapuolet totesivat keskustelun maiden välillä jatkuvan.

- Kyllä tämä oli sellainen hyvin käytännönläheinen ja yllätyksetönkin tapaaminen, jossa tuli esiin monia sellaisia käytännön kysymyksiä, joiden peruskoordinaatit ovat olleet tiedossa pitkään molemmilla osapuolilla. Mitään suuria avauksia tähän tapaamiseen ei sisältynyt, Kivinen summaa.

Pääministeri Vanhanen vakuutti pääministereiden lehdistötilaisuudessa, että maidemme kahdenväliset suhteet ovat Suomelle erittäin tärkeitä. Kivinen myöntää, että näin on ja on aina ollutkin, mutta peräänkuuluttaa samalla lisää aktiivisuutta Suomen puolelta.

- Se mikä meiltä edelleen puuttuu, on pitkäjänteinen ja selkeämmin ajateltu, eurooppalaiseen ja globaaliin mittakaavaan sidottu Venäjä-politiikka. Siinä Suomi olisi aloitteellinen toimija, eikä vain reaktiivinen, kuten nykyisellään.

Kaasuputki jakaa tunteita

Venäjä ajaa päättäväisesti Itämerelle suunniteltua kaasuputkihanketta, joka kulkisi Suomen talousvyöhykkeen kautta Venäjältä Saksaan. Muualla Euroopassa kyseiseen Nordstream -kaasuputkihankkeeseen liittyy hyvin voimakkaita poliittisiä jännitteitä. Hanke nousikin pääministereiden tapaamisessa keskeiseen asemaan.

- Energiakysymykset ovat Euroopassa edelleen hyvin voimakkaasti poliittisesti latautuneita. Kysymyksessä liikutaan kahdessa erilaisessa kehyksessä: toisaalta kyse on normaalista liiketoiminnasta, toisaalta on havaittavissa hyvin pitkälle vietyä politisointia, jossa voidaan nähdä myös turvallisuuspoliittinen ulottuvuus, johtaja Markku Kivinen selventää.

Suomen kannalta kaasuputkihanke on Kivisen mukaan puhdasta bisnestä. Tätä ei kuitenkaan sanota suoraan, koska aiheeseen liittyy niin paljon intohimoja muualla Euroopassa.

Suomen ja Venäjän suhteet normaalilla tolalla

Suomen ja Venäjän väliset suhteet ovat Kivisen mukaan nyt hyvin normaalilla tolalla huolimatta esimerkiksi Anton-pojasta nousseesta diplomaattisesta kiistasta. Pääministeritapaamisestakin oli aistittavissa, että maidemme suhteet ovat vakaalla pohjalla. Kivinen ei näe, että myöskään presidentin vaihtuminen olisi Venäjällä johtanut mihinkään dramaattiseen valtasiirtymään, vaikka Putinin suosio on Venäjällä edelleen tyrmistyttävän vahva.

- Venäjän talouden haasteet ovat sen tyyppisiä, että oli johtaja kuka tahansa, niin haasteet eivät poistu. Suomenkin kannalta on aika samantekevää, istuuko neuvottelupöydän ääressä Putin vai Medvedev, kysymykset kuitenkin pysyvät samoina.

Pääministeri Vanhanen nosti tapaamisessa esiin hallituksen perustaman Venäjä-foorumin. Suomi pitääkin suhdettaan Venäjän perinteisesti tärkeänä ja pyrkii kehittämään sitä esiintymällä Euroopassa eräänlaisena Venäjä-asiantuntijana. Kivinen kuitenkin muistuttaa kuitenkin, että tällaiset puheet pitää pystyä realisoimaan.

- Tällä hetkellä Venäjä-foorumi on vielä niin yleisellä tasolla, että siinä ei ole aineksia nostamaan Suomea miksikään merkittäväksi poliittiseksi toimijaksi globaalisti tai Euroopan unionin konteksissa.

Katso: Studiovieraana Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen (Seitsemän uutiset 3.6.2009)

VENÄJÄ-ASIANTUNTIJA: EI YLLÄTYKSIÄ

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.