Mainos

Venäjä aloittaa ydinjätteiden vastaanoton

Venäjän parlamentin alahuone eli duuma on hyväksynyt ulkomaisen ydinjätteen tuonnin ja varastoinnin.

Venäjän ydinenergiaministeriön suunnitelmissa on tuoda ulkomailta 20 000 tonnia ydinjätettä, varastoida se ja käsitellä myöhemmin. Tuonnin salliva lakipaketti hyväksyttiin Venäjän duumassa selvin numeroin. Ministeriö laskee, että se saa tällä tavalla yli 100 miljardia markkaa, jotka voidaan käyttää maan omien ydinjätteiden jatkokäsittelyyn.

Neuvostotekniikalla rakennettiin ulkomaille, Itä-Eurooppaan ja Suomeen, yhteensä 12 ydinvoimalaa, joiden ydinjätteet kuljetettiin aikoinaan takaisin Neuvostoliittoon. Venäjä kuitenkin kielsi ydinjätteiden tuonnin kymmenisen vuotta sitten. Viimeiset ydinjätteet Loviisan ydinvoimalasta vietiin Venäjälle vuonna 1994. Kolme vuotta sitten Venäjän ydinenergiaministeriössä heräsi ajatus ansaita taas rahaa ydinjätteen varastoinnilla ja jatkokäsittelyllä.

Lakiesitys läpäisi ensimmäisen käsittelyn jo viime joulukuussa. Kuukausi sitten esitys tuotiin toiseen käsittelyyn, mutta sitä siirrettiin. Pian siirtopäätöksen jälkeen ydinenergiaministeri Jevgeni Adamov erotettiin. Uusi ministeri Aleksandr Rumjantsev ei vastoin joidenkin poliitikkojen odotuksia vetänyt esitystä pois, vaan kannatti sen hyväksymistä. Vain oikeisto-oppositio vastusti esitystä, koska sen mukaan Venäjällä ei ole tällä hetkellä täysin turvallista ohjelmaa ydinjätteen varastoimisesta ja jatkokäsittelystä.

Monet ympäristöaktivisteista pitivät ydinjätepäätöstä katastrofina. Ydinenergiaministeriö puolestaan vakuuttaa, ettei ihmisille ja ympäristölle aiheudu vaaraa.

Venäjän omista ydinvoimaloista ja -aseista on kertynyt 14 000 tonnia ydinjätettä. Sitä säilytetään useissa eri varastoissa Länsi-Siperiassa. Myös Moskovassa on pieni ydinjätteen varasto. Vaarallisimpana pidetään käytöstä poistettuja ydinsukellusveneitä, jotka ruostuvat satamissa. Niissä käytettyä polttoainetta ei ole kuljetettu pois ja varastoitu.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.