Mainos

Venäjä aikoo ottaa valvontaansa koko Tshetshenian

Venäjän puolustusministeri Igor Sergejev sanoi tänään, että liittovaltion joukot ottavat valvontaansa koko Tshetshenian alueen. Uzbekistaniin saapunut Sergejev vakuutti, että venäläisjoukkojen suunnitelmiin kuuluu terroristien juuriminen "ei pelkästään Groznyista, vaan koko Tshetsheniasta." Sergejevin mukaan presidentti Boris Jeltsin on asettanut tämän päämäärän asevoimille.

-Tänään, viimeistään huomenna, liittovaltion joukot ottavat haltuunsa Tshetshenian toiseksi suurimman kaupungin Gudermesin, kertoi uutistoimisto Itar-Tass Sergejevin sanoneen. Venäjän armeijan antamien tietojen mukaan tiistaista lähtien tehdyissä iskuissa on kuollut yli 100 tshetsheenitaistelijaa. Venäläiset sanoivat myös tuhonneensa neljä siltaa. Venäjä on sanonut kohdistavansa iskunsa ainoastaan terroristikohteisiin, mutta silminnäkijöiden mukaan useita iskuja on tehty siviilikohteisiin. Esimerkiksi Punaisen Ristin pakolaissaattuetta tulitettiin viime viikon perjantaina.

Tuhannet pakolaiset yhä jumissa Ingushian rajalla


Noin 10 000 Ingushiaan pyrkivää tshetsheenipakolaista oli aamulla yhä jumissa Tshetshenian ja Ingushian välisellä rajalla venäläisjoukkojen suljettua rajan toista viikkoa sitten. Vain yksi auto oli puoleen päivään mennessä päässyt rajan yli. Ingushian presidentti Ruslan Aushev vaati oikeusviranomaisia tutkimaan rajan sulkemista. Tiistaina rajan yli pääsi inguushiviranomaisten mukaan 273 ihmistä.

Suurin osa rajalla olevista on naisia. Syyskuusta lähtien noin 175 000 ihmistä on paennut Tshetsheniasta Ingushiaan. Ennen kuin venäläiset sulkivat rajan, sen läpi kulki päivittäin noin 5 000 tshetsheeniä. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan yksi rajanylityspaikka on avoinna. Reitti on auki tshetsheeneille, jotka palaavat venäläisten valvomille alueille Pohjois-Tshetsheniaan.
(STT-DPA-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.