Veltto kotimainen kysyntä varjostaa pörssiyhtiöiden tuloskautta

Venäjän viennin vaikeudet ja heikko kotimainen kysyntä ovat leimanneet pörssiyhtiöiden alkukesää. Kesän ensimmäiset tulosjulkistajat, ohjelmistoyhtiö Basware ja kiinteistösijoittaja Citycon paransivat tulostaan huhti-kesäkuussa. Yleisesti odotukset ovat kuitenkin maltillisia jopa vaisuja.

– Suurimmat haasteet ovat edelleenkin kotimaisesta kysynnästä riippuvaisilla yhtiöllä, arvioi Nordean varainhoidon osakestrategi Kristian Tammela.

Hän ennustaa, että esimerkiksi Stockmannin vaikeudet jatkuvat.

–Kovin nopeasti tämä ei mene ohi, sanoo Tammela.

Kuvaavaa on, että tuloksesta ovat varoittaneet vain pitkässä kriisissä sinnittelevä Finnair sekä kotimaisen kysynnän heikkoudesta kärsivät yhtiöt, Stockmann ja lihanjalostusyhtiö HKScan.  

Syvin kuoppa saattaa kuitenkin olla takana. Inderesin sijoitusanalyytikko Petri Aho näkee myönteisiä merkkejä rakennusmarkkinoilla.

–Rakennusluvissa on hieman kasvua ja näyttää siltä, että pohjakosketus on nyt nähty, toteaa Aho.

Liikaa ei kannata innostua, sillä lähtötaso eli rakentamisen määrä on nyt todella matala.  

Eurooppa toipuu – teollisuus saa tilauksia

Nordea varainhoidon osakestrategi Kristian Tammela arvioi, että Helsingin pörssiin listautuneiden yhtiöiden liikevaihdot ovat yhä kutistuneet, yhteensä noin neljä prosenttia. 

–Tämä olisi jo kuudes vuosineljännes putkeen, kun liikevaihdot ovat laskusuunnassa, jos näin tulee käymään. 

Teollisuuden uudet tilaukset ovat kasvaneet keväällä useita prosentteja sitä mukaa kun Eurooppa toipuu. Toukokuussa ne lisääntyivät 1,4 prosenttia.

–Erityisesti Euroopassa on ollut ihan hyvää kasvua, joten odotamme myös yhtiöiden kertovan tästä, sanoo Aho. 

–Perusteollisuudessa ehdottomasti se kysynnän elpyminen Euroopassa on suurin tekijä. Lisäksi kapasiteettia on purettu usealla toimialalla ja se vähän helpottaa tilannetta, sanoo Tammela.

Kasvu on kuitenkin niin haurasta, että tulosten arvellaan yhä syntyvän pääasiassa kovalla kulukurilla. 

Rupla on vahvistunut

Venäjän ja Ukrainan kriisi säikytti keväällä. Nyt talouspakotteet eivät hallitse keskustelua ja rupla on vahvistunut, mutta Venäjän talouden ongelmat eivät ole kadonneet. 

–Melko suurella varmuudella Venäjällä ei nähdä merkittävää kasvupyrähdystä seuraavina vuosina, sanoo Aho. 

– Mutta akuutti kriisi on selkeästi helpottanut ja ruplan vahvistuminen on siitä ehkä paras osoitus.

Yksittäisistä yhtiöistä Nordean varainhoidon osakestrategi Kristian Tammela arvioi, että Outokummun tulos kääntyy hieman parempaan suuntaan ja että Fortumin tuloskunto heikkenee.

–Olemme aika negatiivisia Fortumin suhteen. Sähkön hinta laskee ja yhtiö on suojannut aiempaa vähemmän siitä. Lisäksi tuloksentekokyky on volatiilisempaa, kun sähköverkkoja on myyty pois, sanoo Tammela.

Lue myös:

    Uusimmat