Mainos

Velkojat tuskastuvat: "Kreikka käyttänyt viime viikot vitkasteluun"

Lainoittajat patistavat Kreikkaa uudistuslistojen laatimisen sijaan panemaan lupauksensa kiireesti toimeen.

Euroryhmän puheenjohtajan mukaan Kreikka on käyttänyt viime viikot vitkasteluun.  

-Olemme menettäneet yli kaksi viikkoa, joiden aikana hyvin vähän edistystä on tapahtunut. Meidän on lopetettava ajan haaskaaminen ja aloitettava neuvottelut vakavasti, sanoi Jeroen Dijsselbloem Brysselissä.  
-Kreikan lainaohjelman jatkoaika on vain neljäksi kuukaudeksi, ja kello käy, hän lisäsi.  

Euromaiden valtiovarainministerit keskustelivat kokouksessaan Kreikan rahoitustilanteesta maan uuden uudistuslistan pohjalta. Kreikan uusi hallitus myöntyi siihen, että sen vihaama troikka eli velkojia edustava ryhmä voi palata Ateenaan patistamaan hallitusta lainaohjelman toteuttamiseen. 

Erona aiempaan on vain se, että Kreikka puhuu troikan sijaan "instituutioiden" edustajista.

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) pitää epätodennäköisenä, että Kreikka saisi uutta tukilainaa vielä maaliskuussa. Kreikan tukiohjelmassa on jumissa yhteensä reilun seitsemän miljardin euron summa. Sen saadakseen Kreikan pitäisi osoittaa panevansa lupaamiaan uudistuksia toimeen.  

Dijsselbloem on aiemmin pitänyt mahdollisena, että viimeinen lainaerä pilkottaisiin ja osa siitä voitaisiin irrottaa jo maaliskuussa.    

Kassan pohja häämöttää  

Kreikalta erääntyy kuun loppuun mennessä muun muassa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tukilaina, jonka suuruus on 1,5 miljardia euroa. Kreikan kassavarat ovat vähissä, ja ilman uutta tukilainaa maa voi joutua jättämään erääntyviä maksuja maksamatta.  

-Kreikka on sitä tehnyt aina, Rinne sanoi Brysselissä kokouksen alla.  
Hän ei vastannut kysymykseen, onko Suomi valmis pilkkomaan lainaerän useampaan osaan.  

-Suomi on lähtenyt ja lähtee edelleen siitä, että ohjelman tavoitteet toteutetaan sovitulla tavalla ja sitten raha lähtee liikkeelle.  

Kreikan kassatilannetta pahentaa se, että ihmiset ovat vältelleet verojen maksua Kreikan uuden hallituksen tultua valtaan. Päähallituspuolue Syriza lupasi vaalikampanjan aikana verohuojennuksia, joiden toimeenpanoa äänestäjät odottavat.  

Kreikka esittää ratkaisuksi turistien ja opiskelijoiden palkkaamista peitetehtäviin verojen laiminlyönnin paljastamiseksi.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.