Velkojat hakevat Jukosin konkurssiin

Yhtiön johto ja velkojat ovat eri mieltä Jukosin markkina-arvosta.

Venäjän entisen öljyjätin Jukosin velkojat ovat päättäneet hakea yhtiön konkurssiin. Samalla he torjuvat yhtiön omistajien laatiman pelastussuunnitelman.

Lopullisesti konkurssista päättää moskovalainen oikeusistuin, joka käsittelee Jukosin tapausta elokuun 1. päivänä.

Omistajat arvostelevat Venäjän hallintoa siitä, että se tuhosi yhtiön tarkoituksella määräämällä sille mielivaltaisesti noin 26 miljardin euron suuruiset jälkiverot.

Jukosin hakemista konkurssiin on suositellut myös tuomioistuimen yhtiölle määräämä varainhoitaja. Moskovalaistuomioistuin julisti tänään yhtiön varattomaksi.

Varainhoitaja Eduard Rebgunin mukaan Jukosilla on enemmän velkaa kuin omaisuutta. Rebgun on arvioinut yhtiön omaisuudeksi noin 14 miljardia euroa, kun sen velat ovat ainakin 14,4 miljardia euroa.

- Mielestäni on mahdotonta palauttaa Jukosin maksukykyä, Rebgun perusteli velkojien kokouksessa.

- Yhtiö pitäisi hakea konkurssiin ja laittaa pesänhoitajien valvontaan, hän jatkoi.

Jukosin pääomistajan GML:n johtaja Tim Osborne kiistää kuitenkin Rebgunin arvion yhtiön arvosta. Jukos on arvioinut omaisuutensa arvon lähes 30 miljardiksi euroksi.

- Jukos on maksukykyinen. Herra Rebgun on todella aliarvioinut yhtiön omaisuuden luodakseen perusteita suositukselleen purkaa koko yhtiö, Britanniassa oleva Osborne vakuutti velkojien telekonferenssissa.

Yhtiöllä on yhä verorästejä reilun kymmenen miljardin euron verran. Toiseksi suurin velkoja on valtion öljy-yhtiö Rosneft runsaan kahden miljardin euron saatavineen.

Analyytikot arvioivat konkurssin johtavan siihen, että juuri Rosneft saisi parhaat palat Jukosista. Rosneft on jo ostanut Jukosin tärkeimmän tuotantoyksikön.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat