Mainos

Velkasovittelu lähtenyt nihkeästi liikkeelle

Pankkien ja ylivelkaantuneiden välinen velkasovittelu on käynnistynyt nihkeästi.

Noin 70.000 suomalaiselle suunnatussa pankin ja velallisen sovinto-ohjelmassa sopimuksia on tehty vasta vajaat 300. Ensimmäisen puolen vuoden aikana pankit ovat lähestyneet sovintotarjouksella noin 30 000 asiakastaan - sopimuksia on tehty vajaat 300.

- Velalliset eivät ota yhteyttä eivätkä reagoi niin en mä tiedä sitten että mihin suuntaan sitä sormea voitaisiin muualle osoittaa, toimitusjohtaja Markus Fogelholm Suomen Pankkiyhdistyksestä kertoo.

Ylivelkaantuneita avustavien velkaneuvojien mukaan sovittelua pankkien kanssa haluavia henkilöitä riittää ruuhkaksi asti. Sovintoon päästään kuitenkin harvoin, koska pankkien toimeksiannosta toimivat perintätoimistot hyllyttävät sopimushakemuksen toisensa perään.

- Jos minä luen tätä velkasovintohakemusta niin luen sitä niin, että löytyisikö täältä mitenkään se syy ja peruste, että millä asiakas voi tämän saada tämän sopimuksen. Eräät perintätoimistot taas lukevat tätä niin, että löytyisikö täältä mitenkään löytyä se syy, että sitä sopimusta ei tehdä, toimistopäällikkö Marianne Rikama Helsingin kaupungin velkaneuvonnasta kertoo.

"Tarjolla epäreiluja sopimuksia"

Velkaneuvojien mukaan velallisille on myös tarjottu epäoikeudenmukaista sovintoa.

- Siellä ei riittävästi sovita siitä, mitä niissä tapauksissa tehdään, jos velallisen tulotaso heikkenee ja myöskin sitten jos tulotaso nousee niin siinä myöskin toimitaan ankarammin kuin mitä velkajärjestelyssä, Rikama kertoo.

Nordean toimeksiannosta sopimusohjelmaa hoitava turkulainen Contant pitää väitteitä kohtuuttomina.

Perintätoimiston mukaan sopimuksia ei ole syntynyt, koska sovintohakemukset ovat pääosin puutteellisia ja niiden täydentäminen vie kohtuuttomasti aikaa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 09.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.