Mainos

Velkaneuvojat arvostelevat velkasopimusta

Velkaneuvojat arvostelevat velkasovinto-ohjelmaa täysin riittämättömäksi. Neuvojien mukaan

Velkaneuvonnan ammattilaiset pitävät valtion ja pankkien hahmottelemaa velkasovinto-ohjelmaa täysin riittämättömänä. MTV:n uutisten tekemässä kyselyssä kuntien velkaneuvojat tyrmäsivät hahmotelman yksimielisesti. Neuvojien mielestä yksittäisten velkojen selvittely ei auta juuri ketään ylivelkaantuneista.

MTV:n uutiset kysyi kymmenen suurimman kaupungin velkaneuvojilta mielipiteitä kuun alussa valtion ja pankkien julkistamasta sopimuksesta, jolla ylivelkaantuneet on määrä saada kuiville. Sopimuksen mukaisesti pankit ottavat syksyn kuluessa yhteyttä asiakkaisiin, jotka eivät ole selvinneet 90-luvun alussa ottamistaan lainoista tai takauksista. Tavoitteena on vapaaehtoinen maksuohjelma. Maksukyvyttömät voivat periaatteessa saada lainansa anteeksi.

Neuvojien mielestä sopimus ei ole tasapuolinen - se kun ei sido muita velkojia kuin pankkeja. Siksi neuvojien mielestä sopimus ei ratkaise merkittävää osaa velkaongelmista, koska velallisen kokonaistilanne ei selkene, jos vain yhden velkojan veloista sovitaan.

Espoon talous- ja velkaneuvonta johtava velkaneuvoja Aulikki Pentikäinen kertoo, että yleensä velkatilanteet ovat hyvin moninaisia. Pentikäisen mukaan velallisissa on hyvin vähän niitä, joilla on pelkästään pankkivelkaa. Velallisella voi olla pankin lisäksi velkoja perintätoimistolle. Lisäksi velallisella saattaa olla vuokravelkaa, verovelkaa, yritystoiminnan velkoja, takausvelkoja tai takaajan regressisaatavaa.

Neuvojat listasivat muitakin ongelmia:

Vaikka lisärahaa on jo luvattu, velkaneuvonnan resurssit eivät riitä. Monilla paikkakunnilla on jo nyt kuukausien jonot. Neuvojia arveluttaa myös, valvooko kukaan velallisen etuja, kun osapuolina ovat velallinen ja voittoa tavoitteleva yritys. Lisäksi sopimus on rajattu vuosiin 90 - 94. Neuvojat kysyvätkin, kuka auttaa muulloin velkaantuneita.

Hoitamattomia lainoja on lamavuosien jäljiltä lähes kahden miljardin euron edestä. Yivelkaantuneita, joiden lainat ovat vielä järjestelemättä, on 70 000.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 17.05.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.