Mainos

Velkakriisiä pidättelevän palomuurin kasvattamista lykättiin

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) mukaan Suomi varautuu koko ajan siihen, että euromaat arvioivat pian uudestaan kriisirahastojen riittävyyttä. Katainen sanoi EU-huippukokouksessa Brysselissä, että tasapainoilua käydään sen välillä, onko varaa jättää palomuureja kasvattamatta ja onko toisaalta euromailla vielä varaa uskottavasti kasvattaa niitä.

– Valmistaudutaan koko ajan ja mietitään, mitä pitää tehdä, jotta saadaan kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) entistä suuremmalla osuudella mukaan.

IMF on vaatinut euroalueen omien palomuurien vahvistamista, kuten myös EU-komissio. Kataisen mukaan keskustelua käydään jatkuvasti niin Suomen sisällä kuin muiden maiden kanssa.

Huippukokouksessa piti alun perin keskustella pysyvän kriisirahaston kasvattamisesta, mutta asiaa lykättiin pidemmälle. Kataisen mukaan asiaa käsitellään todennäköisesti euromaiden valtiovarainministerikokouksessa. Pääministeri kiisti, että päätöksen lykkäämisessä olisi kyse ajan pelaamisesta sen toivossa, että talouden käänne parempaan tekisi poliittisesti kiusallisesta hankkeesta tarpeettoman.

– Tämä ei ole poliittista kikkailua, kyllä tässä puhutaan talouden kestävyydestä.

Kriisille ei ole yhtä päätöstä

Pääministeri oli tyytyväinen siitä, että eilen alkaneessa EU-huippukokouksessa päästiin ensi kertaa puhumaan talouskasvusta ja tulevaisuudennäkymistä akuutin kriisinhoidon sijasta. Hän varoi silti julistamasta kriisiä päättyneeksi.

Katainen vastasi myös kritiikkiin siitä, että velkamaille langetetut rankat säästötoimet nitistävät niiden kasvun. Kataisen mukaan se, että esimerkiksi Italia ja Espanja tehneet säästöjä, lisää luottamusta ja mahdollistaa siten uuden nousun, vaikka toimet lyhyellä tähtäimellä lyövätkin kasvua.

– Kasvu seuraa luottamuksen palautusta. Luottamuksen palautus tulee silloin, kun maa pystyy uskottavasti osoittamaan, että se kykenee selviytymään veloistaan. Suomi, Ruotsi, Irlanti ja Latvia ovat tästä hyviä esimerkkejä, Katainen sanoi.

Hän painotti, että monet tylsiltä ja pitkiltä tuntuvat uudistukset, kuten suljettujen ammattien avaaminen kilpailulle ja eläkejärjestelmien uudistukset, ovat tarpeen talouskasvun aikaan saamiseksi.

– Tässä kriisissä ei ole olemassa yhtä päätöstä, joka kriisin lopettaa. Se on sarja pienempiä tai suurempia päätöksiä hyvin monessa jäsenmaassa, ja niitä vain pitää jaksaa tehdä ja jaksaa odottaa, Katainen tiivisti.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.