Mainos

Velkakiista vaarantaa Yhdysvaltain velanhoidon

Yhdysvallat voi loppukesästä joutua jättämään erääntyviä lainoja hoitamatta, ellei lisävelanottoa rajoittavaa velkakattoa nosteta, varoittaa maan valtiovarainministeriö. Nopeasti velkaantuvan USA:n velka saavutti velkakaton toukokuun puolivälissä.

Valtion rahoitusta on lisävelanoton estyttyä hoidettu muun muassa lainaamalla rahaa valtion työntekijöiden eläkerahastoista. Poikkeuskeinot on valtiovarainministeriön mukaan käytetty loppuun elokuun alussa.

Yhdysvalloilla on puolitoista kuukautta aikaa sopia lisävelanoton estävän velkarajan nostamisesta. Demokraatit ja presidentti Barak Obaman hallitus ovat ajautuneet kovaan kiistaan republikaanien kanssa velkakatosta ja valtiontalouden tasapainottamisesta. Sopua ei toistaiseksi ole löytynyt.

Luottoluokittaja Fitch varoitti viime viikolla, että se pudottaa liittovaltion lainat ensin tarkkailuun ja sitten roskalainaluokkaan, jos valtion velanhoito häiriintyy. Fitchin mukaan varoitus luottoluokituksen laskusta annetaan elokuun 2. päivänä, ellei velkakattoa ole nostettu sitä ennen.

Tarve 125 miljardia joka kuukausi

Ensimmäinen testi on Fitchin mukaan 4. elokuuta, jolloin erääntyy 30 miljardia dollaria maksusitoumuksia. Ellei niitä makseta kokonaan, Fitch laskee näiden lainojen luokituksen roskalainaluokkaan.

Elokuun puolivälissä erääntyy 27 miljardia dollaria maksusitoumuksia ja 27 miljardia lainojen lyhennyksiä. Ellei niitä hoideta, luokitellaan koko liittovaltion velka roskalainaluokkaan, varoitti Fitch.

Velkakatosta on kiistelty vuosien mittaan jatkuvasti, mutta kattoa on yleensä lopulta nostettu. Velkakaton nostaminen ei pysäytä Yhdysvaltain velkaantumista.

Velan kasvun rahoittamiseksi velkakattoa on nostettava tuntuvasti. Nostotarve on ainakin 2 200 miljardia dollaria. Valtiovarainministeriön mukaan Yhdysvallat tarvitsee seuraavan budjettivuoden loppuun mennessä lisävelkaa 125 miljardia dollaria kuukaudessa.

Liittovaltion velka on jo noussut bruttokansantuotteen suuruiseksi. Maan budjettialijäämä on 10 prosenttia bruttokansantuotteesta eli teollisuusmaiden huippua. Kaikki kolme luokittajaa ovat varoitelleet, että velkaantuminen voi vaarantaa Yhdysvaltain kolmen A:n luottoluokituksen.

(MTV3 – STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.