Mainos

Velkajärjestely tiukkenee viikon päästä

Velkajärjestelyn edellytykset tiukkenevat helmikuun alusta eli siis viikon päästä. Uudistetulla lailla pyritään kannustamaan velallista tulojen hankkimiseen ja velkojen maksamiseen. Tasavallan presidentti vahvisti tänään velkajärjestelylain muutokset.

Vastedes velallista vaaditaan maksamaan nykyistä useammin osa veloistaan sen vastineeksi, että hän voi velkajärjestelyn avulla vapautua osasta velkojaan. Ns. nollaohjelmia voidaan vahvistaa vain, jos velallisen tilanne on pysyvästi tai pitkäaikaisesti niin heikko, ettei hän kykene maksamaan velkojaan lainkaan. Uudistuksella halutaan lisätä velkajärjestelyn yleistä hyväksyttävyyttä. Erityisesti nollaohjelmat eivät ole saaneet yleistä hyväksyntää.

Velkajärjestelyä ei voi enää myöntää opiskelijalle eikä väliaikaisen syyn vuoksi työstä poissaolevalle. Yrittäjänä toimineelle velalliselle velkajärjestelyä ei voi myöntää toiminnan päätyttyä ennen kuin hänen olonsa ovat vakiintuneet. Työttömän kohdalla pitää kiinnittää huomiota työttömyyden kestoon. Velkajärjestely voidaan uusien sääntöjen mukaan myös evätä aiempaa useammin velalliselta, joka on järjestellyt taloudellisia olojaan velan maksulta välttyäkseen tai jolla on rikokseen perustuvaa velkaa.

Takaajan asemaa pyritään myös parantamaan. Maksuohjelmaa voidaan erityisen painavista syistä jatkaa takaajien ja muiden yksityisvelkojien hyväksi enintään kahdella vuodella sen jälkeen, kun ohjelma on muiden velkojien kohdalla päättynyt. Hyväksyessään lainmuutoksen eduskunta vaati, että hallitus antaa eduskunnalle helmikuun loppuun mennessä esityksen ulosottolain muuttamisesta ainakin niin, että asuinirtaimisto suojataan. Pitkäaikaisen palkan, eläkkeen tai muun vastaavan tulon ulosmittauksen velalliselle aiheuttamaa rasitusta helpottamaan otetaan käyttöön ns. vapaakuukausimalli, jossa velallisen tulojen ulosmittaus keskeytetään määräajaksi. Esitystä valmistellaan oikeusministeriössä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.