Mainos

Velkaantuneille tukea avun hakemiseen

Varsinkin vapautuvat vangit sekä päihde- ja mielenterveysongelmaiset tarvitsevat apua velkaantumisen hoidossa.

Maan suurimmat sosiaalialan järjestöt ovat yhdistäneet voimansa auttaakseen talousahdingossa olevia kansalaisia.

Osa ylivelkaantuneista on lamaantunut ja masentunut vaikeiden talousongelmiensa takia, eikä osaa tai pysty hakemaan yksin apua. Velkaantuneita auttavan Takuu-Säätiön toiminnanjohtajan Leena Veikkolan mukaan nyt autetaan heitä, jotka ovat jääneet muiden auttamiskeinojen ulkopuolelle.

Omille jaloille -projektin kohteena ovat erityisesti päihde- ja mielenterveysongelmaiset sekä vapautuvat vangit. Osalla velat ovat yksi ongelma muiden joukossa, sillä useilta puuttuu sekä asunto että työ.

- Jos ihmisellä on pitkälliset velat ja hän on joutunut taistelemaan pitkään ulosotossa ja perintötoimistojen kanssa, hän vähintäänkin masentuu, tuntee toivottomuutta ja jaksamattomuutta, mikä vaikuttaa jokapäiväiseen elämään, Veikkola kuvailee.

Velkaantumisen voi saada poikki

Osa jäänyt ilman apua

Kukaan ei tiedä tarkasti, kuinka paljon Suomessa on ihmisiä, jotka eivät ole saaneet apua talousahdinkoonsa. Osa on päässyt velkajärjestelyyn, velkasovinto-ohjelmaan tai saanut sosiaalisen luoton. Joukossa on ihmisiä, jotka ovat olleet lamasta lähtien pahoissa veloissa. Ulosotossa on nykyisin noin 300 000 kansalaista.

Takuu-Säätiö auttaa talouskriisiin joutuneita tarjoamalla maksutonta puhelinneuvontaa ja takaamalla järjestelylainoja. Takuu-Säätiön neuvontanumeroon soittaa kuukaudessa noin 500-600 ihmistä.

- Moni soittaja kyselee, mitä voisi tehdä. Hämmästyttävän paljon on vieläkin ihmisiä, jotka eivät tiedä, mistä saisi apua, Veikkola kuvailee.

Projektin ideana on, että epäonnistuminen raha-asioiden hoidossa ei tee ihmisestä arvotonta, vaan hän ansaitsee kaiken mahdollisen tuen selviytyäkseen.

- Etsimme uusia keinoja auttaa myös näitä ihmisiä, jotka eivät itse jaksa, Veikkola sanoo.

Tukea toiselta ihmiseltä

Projekti tarjoaa vertaistukea ja tukihenkilöitä, jotka kertovat apumahdollisuuksista, kuten velkaneuvonnasta. Koska neuvontaan on jono, tukihenkilö kulkee velkaantuneen rinnalla, jotta hän jaksaa odottaa ja hoitaa omia asioitaan. Tukihenkilöt eivät tee velkajärjestelyhakemuksia.

Velkaneuvontaan pääsee Veikkolan mukaan pääkaupunkiseudulla noin kuukaudessa, mutta esimerkiksi Turussa ja Tampereella jonot ovat pitemmät. Joillakin paikkakunnilla vuoroaan voi joutua odottamaan jopa puoli vuotta.

Varsinkin pienillä paikkakunnilla asuvat ja vanhemmat ihmiset saattavat kokea häpeää velkojen takia ja kynnys avun hakemiseen on korkea.

Takuu-Säätiön hallinnoimassa Omille jaloille -hankkeessa ovat mukana A-klinikkasäätiö, A-Kiltojen Liitto, Kriminaalihuollon tukisäätiö, Mielenterveyden keskusliitto, Sininauhaliitto, Suomen Mielenterveysseura ja Suomen Setlementtiliitto. Järjestöt allekirjoittivat tänään yhteistyösopimuksen talousahdingossa olevien auttamisprojektista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.