Mainos

"Velkaantuminen voidaan saada vielä kuriin"

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen peräänkuuluttaa tiukkaa talouskuria Suomen velkaantumisen pysäyttämiseksi. EU-komissio arvioi viime viikolla, että Suomen budjettivaje ylittää tänä vuonna unionin taloussääntöjen rajan ja nousee 3,6 prosenttiin.

Suomi on ylivelkaantumisen tiellä, mutta ei vielä ylivelkaantunut, sanoo Huomenta Suomessa vieraillut Katainen.

- Meillä on rahassa laskettuna 12 miljardin euron kestävyysvaje. Se voidaan kuroa umpeen kahdeksassa vuodessa, eli seuraavan vaalikauden aikana tarvitsemme sopeutustoimenpiteitä kuuden miljardin edestä. Siinä työurat tuovat yhden osan, julkisen sektorin tehostaminen toivottavasti toisen osan, ja sitten joudumme käyttämään joitain veronkorotuksia ja menojen karsintaa.

Suomi ottaa tänä vuonna kymmenen miljardia lisää lainaa, ja samaa summaa kaavaillaan ensi vuodeksi. Kataisen mukaan on yhä toivoa saada velkaantuminen kuriin, mutta se vaatii toimenpiteitä talouden tasapainottamiseen.

- Olemme nyt nähneet positiivisia talouslukuja parin kuukauden ajan, mutta yleinen arvio on, että kasvu on vielä hyvin haurasta.

Tavoitteena normaali työura

Katainen kertoo, että ylivelkaantuminen voidaan vielä välttää erilaisilla toimenpiteellä. Tähän liittyvän muun muassa työurien pidentäminen.

- Tavoitteena on, että jokainen jaksaisi ja saisi tehdä normaalin mittaisen työuran. Sillä on valtavan suuri merkitys hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjalle ja verotulokertymälle.

Muita keinoja ovat kuntarakenneuudistus ja uuden kasvun luominen. Katainen lisää joukkoon vielä muutaman nopean keinon talouden tasapainottamiseen, eli verojen nostamisen ja vähemmän tarpeellisten menojen karsiminen.

- En tiedä vielä, kuinka paljon näitä instrumentteja tarvitsemme, mutta niitäkin pitää uskaltaa käyttää. Jos niin ei tehdä, me häviämme hyvinvointiyhteiskunnassa.

Ydinvoimalat luovat hyvinvointiyhteiskuntaa

Katainen kertoo, että ydinvoimaan liittyvä keskustelu hallituksessa on ollut erittäin rakentavaa ja positiivista. Asiaa valmistellaan elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen johdolla. Kokoomus haluaa pöytään kolme ydinvoimalupaa.

- Kolme lupaa, mikä ei välttämättä tarkoita sitä, että kolme ydinvoimalayksikköä - ainakaan heti, summaa kokoomuksen puheenjohtaja Katainen.

Kataisen mielestä olennaista ydinvoimalakysymyksessä on se, että Suomessa tuotettaisiin sähköä, jotta emme olisi riippuvaisia venäläisestä ydinsähköstä.

- Mitä enemmän sähköä tuotetaan, sitä enemmän se vaikuttaa hintaan, joka taas vaikuttaa siihen, kuinka paljon Suomessa on työpaikkoja. Ja työpaikat luovat hyvinvointiyhteiskuntaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.